Jentsje Popma, de 99-jarige veelzijdig kunstenaar.
Jentsje Popma, de 99-jarige veelzijdig kunstenaar. Foto: Cultuurfonds

99-jarige Friese kunstenaar krijgt Anjer-prijs

Cultuur

LEEUWARDEN - De 99-jarige kunstenaar Jentsje Popma - op 30 september aanstaande wordt hij honderd - heeft de Friese Anjer van 2021 gewonnen.

Met de Friese Anjer eert het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, oorkonde en een bedrag van € 5.000. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema.

Overhandiging in provinciehuis

Jentsje Popma ontvangt de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Als voorzitter van het Cultuurfonds heeft Arno Brok hem de onderscheiding overhandigd. Brok is ook Commissaris van de Koning in Friesland. De prijs gaat op 2 november aan Popma worden uitgereikt in het provinciehuis te Leeuwarden.

Beeldhouwer, glasartiest, schilder

De veelzijdig kunstenaar Jentsje Popma ontvangt de Friese Anjer voor zijn bijdrage aan de beeldende kunst als beeldhouwer, glasartiest en schilder. De veelzijdig en zeer productief kunstenaar kwam op voor de belangen van kunstenaars. Hij was één van de initiatiefnemers van de oprichting van FRIA - Bond van Beeldend Kunstenaars in Friesland, nu de Beroepsvereniging beeldende kunstenaars in Noord-Nederland.

Jentsje Popma deelde jarenlang zijn kennis als docent aan de Academie Minerva. Door zijn werk en door zijn stimulans voor andere kunstenaars is hij van grote betekenis geweest voor de Friese beeldende kunst. Voorzitter Brok: “Op it mêd fan byldzjende keunst hat Popma oer generaasjes hinne it ferskil makke. Hy is in unyk en alsidich talint”.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân is een van de twaalf provinciale afdelingen.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement gisteren
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00