Oudjaarsploeg Oldeberkoop haalt weer nationale media met stunt | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Oost- en Weststellingwerf!
maandag 25 januari, 2021 17:20
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Jip en Janneke en hun hondje zoals ze normaliter uitkijken over de Waal bij Zaltbommel.
Jip en Janneke en hun hondje zoals ze normaliter uitkijken over de Waal bij Zaltbommel. (Foto: Oudjaarsploeg De Geitefok Oldeberkoop)

Oudjaarsploeg Oldeberkoop haalt weer nationale media met stunt

  Cultuur

Het is de Oudjaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop weer gelukt om nationaal in de mediabelangstelling te komen met een stunt. Het ontvreemden van het beeld van Jip en Janneke uit Zaltbommel heeft de 75-jarige jubilerende oudjaarsploeg weer op de kaart gezet. Van De Telegraaf tot De Gelderlander en natuurlijk Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Omrop Fryslân én Rondom Vandaag uiteraard.


Het signaal dat de Stellingwervers ermee willen uitzenden naar de wereld c.q. Friesland en de rest van Nederland: ga goed met je tradities om. Het beeld van de twee hoofdpersonen uit de kinderboekenserie van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp vertegenwoordigt een Nederlandse traditie. De Berkopers gaan ook goed met de beelden om en zullen ze binnenkort weer schadevrij terugbrengen en op dezelfde plek terugzetten langs de rivier de Waal in Zaltbommel.

Jip en Janneke raakten in november 2020 in opspraak omdat ze ‘te stereotyperend en te rolbevestigend’ zouden zijn. Reden genoeg voor De Geitefok om de twee buurkinderen uit de bekende kinderverhalen van hun sokkel te halen. De oudejaarsploeg was bang dat het beeld met oud en nieuw beschadigd zou raken of dat het gestolen zou worden door kwaadwillende personen. Dus namen ze het liever zelf mee om het te beschermen tegen vandalen.

Statement voor het behoud van Jip en Janneke

Volgens de voorzitter van De Geitefok is de stunt bedoelt als statement voor het behoud van het iconische strip-duo. ,,We zien Nederland in rap tempo veranderen’’ laat Geitefok-voorzitter Jan-Bart Hof optekenen. ,,Veelal positief, maar soms ook negatief. Was het eerst alleen om beelden en namen van oude Nederlandse zeehelden te doen, nu moeten zelfs Jip en Janneke eraan geloven’’ vervolgt Hof. 

Dat is net een stap te ver volgens de voorzitter. De Geitefok linkt de stunt ook aan hun eigen jubileum: ze bestaan dit jaar namelijk driekwart eeuw. Vijfenzeventig jaar aan ludieke acties, liefdadigheid en oudejaarsstunts. Hof ziet de traditie met de oudejaarsverenigingen als een stukje cultureel erfgoed van de noordelijke regio’s. ,,Net als dat Jip en Janneke deel uitmaken van de landelijke Nederlandse cultuur. Wie is er niet groot mee geworden?’’ glimlacht Hof.

Geitefok is oudste oudjaarsploeg van Nederland

,,Als niemand ze beschermt en voor ze opkomt dan doen wij het wel. Wij nemen deze taak graag op ons’’. Hof vertelt dat de soms heftige discussies over inmiddels welbekende onderwerpen niet zo spelen in Oldeberkoop. ,,We kijken soms met een schuin oog naar wat er zich in de Randstad afspeelt. Waar zijn ze toch mee bezig?! Wij Friezen zijn veel te nuchter voor dat soort onzin’’.Met hun 75-jarig jubileum is De Geitefok de oudste oudejaarsvereniging van het land.

Ook als eens Olympische ringen ontvreemd en metershoge voetbal KNVB

Eerder kwamen zij groot in het nieuws met onder meer de ontvreemding van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam en de metershoge bal van de KNVB in Zeist. Ook de grote koffiekop van Douwe Egberts en de keet van het toenmalige televisieprogramma ‘In heel Holland staat een huis’ kunnen de Friezen achter hun naam schrijven.Dat het beeld bij wijze van stunt al eens eerder door een rivaliserende oudejaarsploeg is ontvreemd doet volgens Hof niks af aan de kracht van het statement.

,,We wilden dit jaar een punt maken en het beeld van Jip en Janneke paste daar het beste bij’’. De Geitefok belooft het beeld in het nieuwe jaar weer schoongemaakt en zonder beschadigingen terug te komen brengen. ,,En als ze het niet terug willen hebben, dan krijgt het een mooie plek in Oldeberkoop’’.

Meer berichten