Fragment uit The Other.
Fragment uit The Other. Foto: The Other van Opera Spanga

Kerstfilm ‘Opera Spanga’ als cadeau aan alle Friezen

Cultuur

We hebben er eerder dit jaar ook al aandacht aan besteed, maar omdat het bijna 24 december is en de premiere derhalve aanstaande is besteden we met alle plezier nogmaals aandacht aan dit bijzondere Weststellingwerfse cadeau voor alle Friezen. Vanaf aanstaande donderdag is namelijk de online film ‘The Other’ van Opera Spanga gratis te zien.

Artistiek leider Corina van Eijk heeft van de opera een film gemaakt: een mooie productie in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het zou een normale openluchtopera worden, vanwege corona is er iets anders bedacht in overleg met de gemeente Weststellingwerf. Vanwege het culturele belang neemt de gemeente de kosten voor haar rekening. Friezen kunnen de operafilm bekijken via Youtube of Vimeo, ga naar de pagina www.weststellingwerf.nl/operaspanga voor de link. Van 24 december tot en met 6 januari kun je gewoon thuis via een link online gratis genieten van de film. Voor en na die periode betaal je 22,50 euro per keer.

Spanga blijft het Verona van Weststellingwerf

Dit culturele geschenk aan de Friese inwoners komt voort uit de samenwerking tussen de gemeente en Opera Spanga. Wethouder Roelof Theun Hoen is zeker ‘Stiekm Trots’ op Opera Spanga, het Verona van Weststellingwerf. Wethouder Hoen: “Het is ook voor de culturele sector een moeilijk jaar geweest. De culturele podia zijn op dit moment zelfs helemaal gesloten. Het is mooi dat we dan op deze digitale manier de operafilm kunnen aanbieden. Ik vind het dan ook fantastisch dat deze Weststellingwerfse productie is gemaakt. Ik ben er bijzonder trots op.”

Identiteit is als een schaduw op de muur van hun angsten

De operafilm The Other is gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Deze opera gaat in op de aanhoudende onverdraagzaamheid en de worsteling met de instroom van vluchtelingen in Europa. De film speelt in de kathedraal van Lissabon op Paaszondag 1506. Duizenden nieuw-christenen (bekeerde joden en Arabieren) worden in één dag het slachtoffer van een bange menigte. 

Een katholieke Friese zeeman, een joodse geldschieter uit Spanje en een jonge moslimvrouw uit Egypte ontdekken in een grot onder de kathedraal dat identiteit slechts een schaduw is, een vertekend beeld dat op de muren van hun angsten wordt geprojecteerd. In het daglicht blijken ze vreselijke misdaden te hebben begaan. De opera wordt gezongen in het Engels, Arabisch, Hebreeuws en Fries en ondertiteld in het Nederlands of Engels. The Other is geschikt voor kijkers vanaf 15 jaar.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement gisteren
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00