Wethouder Jaap van Veen en Tineke Hempenius van stichting TIJD zetten hun handtekening onder de overeenkomst.
Wethouder Jaap van Veen en Tineke Hempenius van stichting TIJD zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Foto: Gemeente Heerenveen

Nieuwe afspraken over onderhoud ecokathedraal Le Roy-tuin gemaakt

Cultuur

De gemeente Heerenveen en stichting TIJD hebben vernieuwde afspraken over de ecokathedraal Le Roy-tuin gemaakt. Zaterdag 31 oktober is zijn de afspraken bekrachtigd door wethouder Jaap van Veen en Tineke Hempenius, voorzitter van stichting TIJD. In de Le Roy tuin hebben ze hun handtekening gezet.

In het voorjaar 2020 ontstond onrust nadat de gemeente groenonderhoud aan de tuin had uitgevoerd die niet overeenkwamen met de filosofie van Le Roy. Hieruit kwam de behoefte aan vernieuwde afspraken naar voren. Ook moest de Intentieverklaring van 2005 gewijzigd worden als gevolg van de werkzaamheden aan de Oranje Nassaulaan.

Wethouder Jaap van Veen: “Het ecokathedrale proces en de filosofie van Le Roy is voor Heerenveen uniek en willen wij dus ook op deze plaats mogelijk maken. De vernieuwde afspraken dragen bij aan goed onderling contact, zodat het onderhoud en de ontwikkeling van de tuin in goed overleg gaat. De gemeente en de stichting hebben hierbij elk een eigen verantwoordelijkheid.”

Onderhoud volgens ecokathedrale principes
Voorzitter Tineke Hempenius “We zetten ons al jaren samen met vrijwilligers en buurtbewoners in voor de Le Roy tuin die we volgens ecokathedrale principes onderhouden. Dit houdt in dat de natuur zich in de tijd kan ontwikkelen en de mens hieraan bijdraagt door te stapelen (stenen en ander materiaal) en door natuurlijke materialen toe te voegen. De mens heeft hierin slechts een minimale rol. Met de vernieuwde afspraken kunnen we dit unieke proces in stand houden.”

Afspraken over beheer en onderhoud
De Le Roy tuin is een lange, smalle groenstrook en ligt midden in een woonwijk aan de Europalaan en de Kennedylaan. De gemeente is de eigenaar van de grond en de stichting TIJD de beheerder. In gezamenlijk overleg wordt besproken of er onderhoud met het oog op veiligheid noodzakelijk is. De vernieuwde afspraken zijn vastgelegd in een zogenaamd Addendum, een aanvulling op de eerdere intentieovereenkomst die in 2005 al was ondertekend.

Werkzaamheden Oranje Nassaulaan
In het kader van het project Heerenveen Beter Bereikbaar gaan werkzaamheden plaatsvinden bij de Oranje Nassaulaan, waardoor de inrichting van dit gebied wijzigt. Samen met de stichting is overeengekomen dat de loopbrug, die de Le Roy tuin verbindt met de woning van Le Roy in Oranjewoud, wordt weggehaald. Om dit te compenseren wordt tijdens de werkzaamheden met de stichting bekeken hoe een deel van de strook langs de Oranje Nassaulaan volgens de principes van het ecokathedrale bouwen kan worden ingericht. Het is voor stichting Tijd een uitgelezen kans om verder te bouwen en het gebied zichtbaar te maken als Landmark.

Borging van het ecokathedrale proces
Stichting TIJD heeft de wens uitgesproken om het ecokathedrale proces planologisch vast te leggen. De gemeente heeft hierin haar medewerking toegezegd. Op termijn wordt dit verwerkt in het nieuwe Omgevingsplan.

Op 31 oktober 1924 is Louis Le Roy geboren. Het symposium “Bomen over Bos” dat de stichting had georganiseerd ter ere van de geboortedag van Le Roy in het Posthuis theater kon door corona dit jaar niet doorgaan. Deze dag is nu aangegrepen voor de ondertekening van de vernieuwde afspraken.

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00