zondag 20 september, 2020 12:21
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Leermonument’
Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Leermonument’

Open Monumentendag gaat door!

  Cultuur

De jaarlijkse Open Monumentendag gaat door, maar wel in een iets andere vorm dit jaar. Alleen de monumenten waarbij de 1,5 meter afstand tussen de bezoekers gegarandeerd kan worden, worden open gesteld in het weekend van 12 en 13 september 2020. In Friesland betreft het toch nog 79 ‘stuks’ die zo coronaproof mogelijk kunnen worden ingericht.

77 Friese locaties

Op de website www.openmonumentendag.nl kun je te kust en te keur door heel Nederland en dus ook de Friese monumenten vinden. Op een speciale landkaart kun je ze allemaal vinden als je voldoende inzoomt. Uiteraard, vanwege corona, is aanmelden vooraf verplicht. Druk je niet op Kaartweergave maar op Tegelweergave, dan krijg je alle 77 locaties keurig op een rij gepresenteerd, verdeeld over zeven pagina’s.

Open Monumentendag gaat dit jaar in aangepaste vorm door. We bieden hiermee graag een podium aan alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten, vaak speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. We adviseren iedereen niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk. Kies je liever voor een virtueel bezoek, kan dit natuurlijk ook.

Van klokkenstoel tot Vredestempel, korenmolen, houtzaagmolen, tropische kas, stadhuis, hotel, voormalige zuivelfabriek, molens, straattheater, kerken, historische wandelroutes, vaartochtjes, het kleinste cachot van Friesland, stadswandeling, gedichtenroute en zelfs het monumentale Wijckeler Bos: van alles is opengesteld en overal is wat te beleven. Open Monumentendag gaat dit jaar in aangepaste vorm door. “We bieden hiermee graag een podium aan alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten, vaak speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. We adviseren iedereen niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk. Kies je liever voor een virtueel bezoek, kan dit natuurlijk ook.”

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Leermonument’. De uitleg daarvan luidt als volgt: “Elk monument is een leermonument. Van elk monument kun je wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden dit jaar ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’.”

“We gaan namelijk nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Het doel is dat in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners.”

Meer berichten