Beitske was in Oostenrijk veel aan het hiken om zo snel mogelijk zes kilo af te vallen.
Beitske was in Oostenrijk veel aan het hiken om zo snel mogelijk zes kilo af te vallen. Foto: Beitske Visser

Beitske Visser: “Ik ben snel dus alles is mogelijk”

Column

Oké laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Ik ben het seizoen in de W-series (het formule kampioenschap voor vrouwen) niet zo begonnen als ik had gewild. Althans qua snelheid ging het top, maar de resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. De seizoensopener was in Oostenrijk en gelukkig was ik gelijk snel. Ik lag derde, maar werd bij de herstart aangetikt waardoor ik spinde en ik uiteindelijk als twaalfde eindigde. Bij de tweede race verprutste ik het zelf. Ik liet de motor bij de start afslaan. Enorm frustrerend.

Dat gebeurt me anders nooit, maar ik weet waar het door komt. De organisatie heeft iets aan de auto veranderd waardoor je in de eerste versnelling minder toeren hebt. Ik had mijn achterbanden echter teveel opgewarmd waardoor ik te veel grip had voor het vermogen van mijn auto. Ik moet de koppeling dus voortaan langzamer laten opkomen. Ik was overigens niet de enige met dit probleem: er waren nog drie meiden dit ditzelfde euvel.

Één doel

Maar goed dat weet ik nu: dus kan ik er rekening mee houden. Maar balen is het wel. Ik ben dit jaar aan het kampioenschap begonnen met één doel: de titel. Die is nog steeds haalbaar maar met twee nulresultaten wordt dat wel lastig. Dat neemt niet weg dat ik er gewoon vol voor ga. Sowieso wil ik elke race winnen. Het enige voordeel is wel dat van de vijf kampioenskandidaten niemand beide weekenden perfect gescoord heeft. Daarnaast weet ik dat ik snel ben. Sterker nog: als je naar de eerste twee races kijkt, was ik gemiddeld de beste in kwalificatie, dus dat is positief.

Max-vlaggen

In het tweede weekend in Oostenrijk reden we bovendien weer voor publiek. De Nederlandse fans waren massaal toegestroomd voor Max Verstappen en zorgden voor een enorme oranje zee. Heel vet om dan te racen. Ook omdat er tussen al die Max-vlaggen ook een aantal banners hingen met Go Beitske!

Dat doet me goed, ook omdat dit pittige weken zijn. Want ik heb een andere auto toebedeeld gekregen dan tijdens het testen en die auto is zes kilo zwaarder. Er zit altijd wel wat verschil in kilo’s tussen de auto’s, maar zes kilo is wel heel veel. En alle kilo’s zijn ballast wat betekent dat je minder snel bent. Van de auto mag niks af dus dat betekent dat die kilo’s er bij mij af moeten. En dat is heftig want ik weeg al niet zo veel. In Oostenrijk zag je me dus veel hiken. Dat was meer afzien dan lol maken voor mij. Hoewel het eenmaal op de top genieten is van het uitzicht. Maar het is zwaar want ik moet snel veel afvallen zonder aan spiermassa in te leveren. Inmiddels zijn er vier kilo’s af en kan ik hopelijk straks weer wat meer eten dan alleen wat kale kip, groenten en rijst.

Beitske Visser (26) is autocoureur en actief in het WEC (WK Endurance racen) en in de W-series. Ze rijdt dit jaar acht keer in het voorprogramma van Formule 1 en neemt ons mee in haar wereld.

Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 27 minuten geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00