Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Duidelijkheid

Column

Duidelijkheid, welk kant gaan we op? Gaan we vooral testen of vooral vaccineren? Organiseren we testevenementen of gaat de samenleving weer langzaam open? En mag je je als gevaccineerde anders gedragen dan als niet gevaccineerde? Of is het misschien allemaal niet zo gemakkelijk met ja of nee te beantwoorden?

Op mijn werkplek kom ik 70-plussers tegen die inmiddels twee prikken hebben gehad. Ze kijken ernaar uit om elkaar weer te kunnen ontmoeten en geen mondmasker meer te dragen. Maar volgens de website van de Rijksoverheid geraadpleegd op 19 april 2021 moeten ook die gevaccineerde ouderen de basisregels blijven volgen.

Na volledige vaccinatie kun je nog steeds corona krijgen. Je hebt nooit 100 procent bescherming als je gevaccineerd bent. Je wordt waarschijnlijk niet zo ziek dat je naar het ziekenhuis moet, maar vervelend ziek worden kun je nog steeds. Hou je aan de regels blijft het devies van de overheid, ook als je gevaccineerd bent.
Maar waarom voelt het dan toch alsof er onduidelijkheid is en er ruimte is om zelf keuzes te maken? Heeft dat misschien te maken met een groeiende behoefte aan vrijheid, vrij zijn en je eigen koers willen bepalen? Ik merk aan mezelf dat die wens er is, terwijl ik heel goed weet dat dat nog niet kan. Vaccineren voelt voor mij als op weg zijn naar meer mogelijkheden. Ik heb behoefte aan contact met vrienden en familie, zonder de stoelendans op anderhalve meter.

Ik ben ongeduldig en dat komt denk ik door het vooruitzicht op versoepelingen. Hoe sneller ontwikkelingen gaan, hoe minder geduld ik ervoor kan opbrengen. En in veel opzichten komt je omgeving daaraan ook tegemoet. Bestellingen via internet, contactloos betalen, bezorgers die supersnel voor je deur staan. Misschien raak je zo aan snelheid gewend dat je steeds meer last hebt van traagheid.
Het is redelijk om te verwachten dat de versoepelingen er dit jaar gaan komen. Op een verstandige manier, zodat het effect op de langere termijn is dat die versoepelingen kunnen blijven. Ik hou mijzelf daarmee een grotere beloning voor die het beheersen van mijn ongeduld waard maakt om geduldig te wachten. Geduld oefenen, ik ben er niet goed in!

Désirée van Dijk-Attema

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00