Wie weet nog een betaalbaar stukje grond om een betaalbare woning op te bouwen?
Wie weet nog een betaalbaar stukje grond om een betaalbare woning op te bouwen? Foto: Fransisca Vogelzang

Wie heeft nog een betaalbaar stukje Friese grond?

Column

Mijn vrouw en ik zijn starters op de woningmarkt. Starters met twee kinderen, twee actieve jongens. We willen graag een huis kopen om als kleine zelfstandig ondernemers een pensioen op te kunnen bouwen, maar dat wordt ons in de huidige financiële samenleving onmogelijk gemaakt.

De huizenprijzen zijn erg hoog. Te hoog voor ons om een betaalbare woning te vinden, voor ons gezin van vier personen, met ATB- en racefietsen, een scooter, een trampoline en steigerhouten tuinmeubilair. Geen enkele bank wil ons een hypotheek geven terwijl wij vergelijkbaar verdienen als iemand die in vaste dienst op een loonlijst staat. Het is schandalig.

Huis kopen is niet te doen voor de moderne werkende arme

We behoren mijns inziens tot de categorie van de moderne werkende armen van de samenleving. Straks na ons werkzame bestaan krijgen we een AOW-pensioen van misschien zo’n 900 euro per maand, waar we van moeten leven. Om iets makkelijker te kunnen leven op onze oude dag moeten we natuurlijk zelf een pensioenpotje opbouwen, maar hoe doe je dat met twee opgroeiende kinderen en alle kosten die daarbij komen kijken?

We proberen al te sparen voor hun mogelijke studie en dat is eigenlijk al onmogelijk. Gelukkig hebben we nu een grote huurwoning, dat is ons enige comfort. Gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, met een grote zolder en vier slaapkamers, een stenen berging, een zelfgemaakte tweede fietsenhokje erbij en een zelfgebouwde houten kinderhut en een trampoline.

‘Gewoon 20.000 bovenop de verkoopprijs. Het wordt toch wel verkocht’

In die jaren zeventig was de overheid nog gericht op het creëren van goede huisvesting voor de allerarmsten. Dat is vandaag de dag anders. Sociale woningbouw bestaat uit afgemeten vierkante metertjes. Van commerciële partijen hoef je sowieso niets te verwachten, zij gaan voor de hoogste prijs. “We doen gewoon 20.000 tot 30.000 bovenop de verkoopprijs want het wordt toch wel verkocht”, zei iemand uit die sector mij ‘off the record’.

Een gezinswoning kopen is voor ons als starters dus niet te doen. Je moet blijkbaar al starten als je vrijgezel bent of net een relatie hebt en nog met zijn tweeën bent. Dan kun je instappen in de financiële pyramide die de woningmarkt heet. Wil je instappen wanneer je kinderen hebt, dan ben je blijkbaar te laat. Had je maar eerder moeten beginnen?

Je zult zelf een huis moeten bouwen om het betaalbaar te maken

Of accepteren dat je met vier mensen in een tweepersoons hokje wordt gepropt? Voor meer dan 100.000 euro? Terwijl je tegenwoordig voor 80.000 euro al een leuke starterswoning kunt bouwen. Voor 50.000 al voor een één- of tweepersoonsgezin, voor 80.000 als je met vier bent. Je moet het dan wel (deels) zelf bouwen, bijvoorbeeld als een containerwoning.

Sowieso moet je je kennis vergroten en een selfmade bouwbedrijfpersoon worden. Dan kunnen wij het wel betalen zodat we nog een kans maken op een beetje een fatsoenlijk pensioen(tje). Van containerwoningen kun je tegenwoordig mooie betaalbare woningen maken. 

Een betaalbaar huis(je) met een schuur, bestaat dat nog?

Wij willen graag een containerwoning maken, gecombineerd met een grote schuur achter de woning. Een leuke eenvoudige schuur van 10 bij 10 meter, simpele betonnen vloer erin en we kunnen er leuk sporten en knutselen. Voor 100.000 euro maximaal zou dat toch wel ergens te realiseren moeten zijn?

Zodra wij het aardse voor het hiernamaals inruilen, kan ons droomhuis(je) worden verkocht en hebben onze kinderen een leuk extra geldpotje op zak om voor hen het financiële leven wat aangenamer te maken. Is dat zoveel gevraagd van ons? Nee toch? We zijn op zoek naar een stuk land om ons plan zelf te ontwikkelen.

Wie weet nog een leuk stukje Friese grond?

Dat is volgens mij in de huidige samenleving de enige optie: zelf maken want anders is het niet betaalbaar voor een financieel
eenvoudige starter. Wie heeft of weet een stuk Fries land waar we ons betaalbare droomhuis kunnen realiseren?

Wil je de Friese versie van deze column lezen? Kijk dan in onze digitale papieren krant, op deze link: https://www.rondomvandaag.nl/reader/21660#p=2

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00