Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken. Foto: Melissa Wijnja

Column: Een ode aan de zoek- en weggeefhoekjes

Column

Niet lang nadat ik bij RondOm Vandaag begon te werken, heb ik mij aangesloten bij diverse lokale ‘zoekhoeken’ en ‘weggeefhoeken’ op Facebook. Een zoekhoek is een groep op Facebook waarin mensen uit een bepaalde omgeving, bijvoorbeeld Drachten, een oproepje kunnen plaatsen omdat ze naar iets op zoek zijn. De weggeefhoek lijkt daar wel een beetje op, behalve dat mensen er vaak niets zoeken, maar juist iets willen weggeven.

In eerste instantie was ik wel sceptisch over dit soort groepen. Ik had zelfs een vooroordeel over de mensen die zich aansloten bij de zoek- en weggeefhoeken. Ik speel nu even open kaart; ik dacht dat leden van zulke groepen allemaal een beetje ‘tokkie’ zouden zijn. Ik heb wel een vermoeden waar dat vooroordeel vandaan komt. In ons systeem, waar ik deel vanuit maak, wordt er namelijk onterecht neergekeken op mensen die weinig verdienen en/of niet kunnen rondkomen. Er heerst nog steeds een beeld dat ‘arme’ mensen gewoon niet hard genoeg werken, dat ze lui zijn. ‘Eigen schuld, dikke bult’, zeg maar. Uiteraard is dit helemaal niet het geval en durf ik zelfs te zeggen dat er welvarende mensen profiteren van mensen die het minder breed hebben, en dus ook profiteren van een systeem dat neerkijkt op ‘arme’ mensen. Maar dat is een heel ander verhaal voor een andere keer...

De zoek- en weggeefhoeken, zijn misschien wel de mooiste plekken op het internet. Het idee dat mensen elkaar dingen durven te geven zonder iets terug te vragen en dat ze hulp durven te vragen als het zelf even niet lukt, is prachtig. Is dat niet hoe de hele samenwerking zou moeten werken?

En vergis je niet, op zoek- en weggeefhoeken wordt veel meer weggegeven en gevraagd dan alleen afgedankte kleding, uitgelezen boeken en tweedehands meubels. Ik zie in de weggeefhoeken bijvoorbeeld regelmatig pannen eten langskomen van gezinnen die te veel hebben gekookt. In plaats dat de stamppot in de groencontainer belandt, wordt het vergeven aan iemand die niet altijd geld heeft voor een warme maaltijd. In de zoekhoeken zie ik regelmatig oproepjes van mensen die weer in contact willen komen met een oude vriend die ze lang niet hebben gesproken. Mensen die de rechtmatige eigenaar zoeken van een onbeheerde fiets die bij hen in de straat staat geparkeerd. Er wordt gevraagd hoe ze lokale ondernemers het beste kunnen helpen, waar geschaatst kan worden, wie de wasmachine snel kan repareren. Bijna alle oproepjes zijn onzelfzuchtig en oprecht.

Dit is dan ook de ode aan de zoek- en weggeefhoeken en aan de mensen die hierin zitten. Want zij laten zien dat het wél kan!

Melissa is journalist bij RondOm Vandaag. Ze schrijft in haar column over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00