Afbeelding
Foto: niels de vries

Klaar.

Column

Je hoeft de krant maar open te slaan of in te schakelen op een willekeurige talkshow en de kans is groot dat je er wel iets over leest of hoort. Hoe houden theaters, musea, podia en al die andere dragers van onze cultuur hun hoofd boven water?

De afgelopen maanden en weken heb ik veel gesproken met mensen uit de Friese cultuurwereld, van theaters tot musea en van kunstenaars tot broedplaatsen.

Één ding is me in al die gesprekken wel duidelijk geworden. Aan hen zal het niet liggen als we op zoek moeten naar oplossingen voor hun problemen. Het ligt ook niet de Friese aard om lijdzaam toe te zien. Nee, wij Friezen gaan aan de slag als er iets moet gebeuren.

Er kwamen in de afgelopen tijd prachtige dingen tot stand. Musea die liefhebbers van kunst buiten laten genieten van prachtige schilderijen op plekken waar de kunstenaar de inspiratie vond. Nieuwe ticketsystemen om te zorgen dat bezoekers coronaproof door een museum kunnen lopen. Theaters en podia die oplossingen vonden om toch voorstellingen te kunnen geven.

Ik ben onder de indruk van de vindingrijkheid. Geweldig dat iedereen het onderste uit de kan haalt om mensen toch van cultuur te kunnen laten genieten. Het provinciebestuur doet op haar beurt ook wat ze kan om het iets gemakkelijker te maken in deze tijd. We zijn bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we iets soepeler om kunnen gaan met de anderhalf meter maatregel in bijvoorbeeld podia en theaters. Dat zou het een heel stuk gemakkelijker maken om een goed programma te kunnen draaien.

‘Wij zijn klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons’. Ook die hoor je wanneer je je televisie of radio ook maar inschakelt. Het klopt. Maar wij in Fryslân zijn er vooral klaar vóór. Klaar om zoveel mogelijk mensen op nieuwe manieren te laten genieten.

Sietske Poepjes
Gedeputeerde Provinsje Fryslân

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 17 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 19 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00