Artist impression van de nieuwe treinen van Arriva.
Artist impression van de nieuwe treinen van Arriva. Foto: Arriva

Achttien nieuwe namen WINK-treinen gepresenteerd

Bedrijf in beeld

De namen van de achttien nieuwe WINK-treinen van vervoerder Arriva zijn vandaag bekend gemaakt en zullen vanaf het voorjaar over de spoorrails in het landschap van Friesland en Groningen rijden. De jury heeft uit 10.000 stemmers de namen uitgekozen die zij het mooist, best of meest passend vindt. Arriva was met deze namenwedstrijd op zoek naar de favoriete bestemmingen van de inwoners van Groningen en Friesland.

Dit zijn de 18 namen van de nieuwe WINK-treinen geworden: Het Wad, d’Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

Vanaf de start op 6 november is er enthousiast op de namenwedstrijd gereageerd. Met ruim drieduizend inzendingen en tienduizend stemmen was dit de meest succesvolste zoektocht van Arriva. Anne Hettinga, juryvoorzitter en voorzitter raad van bestuur van Arriva, blikt tevreden terug. “Het is mooi om te zien dat zo’n namenwedstrijd mensen en bestemmingen met elkaar verbindt.”

Van Snitser Mar en Alvestêdetocht

“Zo werd er bijvoorbeeld massaal gelobbyd om bepaalde favoriete bestemmingen op de trein te krijgen. Zelf ben ik blij dat een van onze iconische Friese meren, Snitser Mar, op de trein komt te staan.” De jury was ook blij met de vele mooie inzendingen. Gedeputeerde Avine Fokkens is als jurylid blij dat ook de Alvestêdetocht gekozen is. “De Alvestêdetocht is een icoon, in en buiten Fryslân. Die mag niet ontbreken in de rij van namen.” 

Noordelijke iconen als Zwarte Haan en Hongerige Wolf

Jurylid Joop Mulder is trots op Zwarte Haan als treinnaam. “Het is een plek in Friesland met een bijzondere betekenis. Daar begint de grootste kwelder van Europa, het Noorderleegh. Daar zitten zo veel bijzondere verhalen aan.” Gedeputeerde en jurylid Fleur Gräper-van Koolwijk is verheugd met Hongerige Wolf als treinnaam. “Het is een prachtig festival, maar ook een plaatsnaam die tot de verbeelding spreekt. Het zou een titel van een kinderboek kunnen zijn.”

Ook de andere juryleden hebben hun voorkeuren. Zo is Nynke de Jong enthousiast over de De Slachte. “Het is een mooie route die Friesland bij elkaar brengt. Vooral tijdens de marathon is het een samensmelting van sportieve activiteiten en veel cultuur.” Evert van Dijk vindt vooral het beeld van de Hangende Keukens treffend. Ben Woldring is trots dat het onontdekte Westerwolde op de trein komt te staan. “Het zou een Nationaal Park kunnen zijn.”

Vanaf het voorjaar gaan de nieuwe treinen de dienstregeling in

Vanaf het voorjaar stromen de WINK-treinen in de dienstregeling in. Daarna worden de treinen één voor één met hun naam gepresenteerd. De bestemmingen kom je straks op verschillende plekken tegen. Natuurlijk aan de buitenkant van de trein, maar ook wordt de bestemming gevisualiseerd aan de binnenkant. Daarnaast maakt Arriva inspirerende verhalen over de bestemmingen en plaatst deze onder andere op haar platform een Treinvolverhalen.nl.

Arriva is op 13 december 2020 gestart met de nieuwe treinconcessie op de Noordelijke lijnen. Deze heeft Arriva opnieuw voor 15 jaar gegund gekregen door de provincie Groningen (ook als opdrachtgever van de Duitse provincie Niedersachsen) en de provincie Fryslân. Arriva blijft deze treinlijnen tot en met 2035 verzorgen.

Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 3 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 21 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie gisteren
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen gisteren
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00