Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Spelenderwijs en kindgericht werken aan dyslexie en spraak

Bedrijf in beeld

Je staat er niet elke dag bij stil, maar communicatie is één van de belangrijkste aspecten van een mensenleven. Op jonge leeftijd begin je met het ontwikkelen van een manier om duidelijk te maken waar je behoefte aan hebt. Soms gaat dat niet zo flexibel en kun jij of je kind daar hulp bij gebruiken. Veelzeggend Logopedie en Dyslexie staat voor je klaar met dyslexie- en logopediezorg op maat. 

Als ouder ben jij één van de beste in het verstaan van je kinderen. Wanneer andere mensen jouw dochtertje of zoontje niet begrijpen, weet jij wat ze willen zeggen. Het is een prachtige bijkomstigheid van het ouderschap, je begrijpt je kroost zonder dat je daar woorden bij nodig hebt, maar het legt vaak ook een onderliggend probleem bloot. 

Bij Veelzeggend kloppen steeds meer ouders aan met kinderen die mogelijk een taalontwikkelingsstoornis hebben. TOS, kort gezegd, heeft vaak te maken met de groeifase waarin een kind zich bevindt. 

Op eenjarige leeftijd merk je bijvoorbeeld dat het kind opvallend weinig brabbelt tijdens het spelen. Of kinderen die op tweejarige leeftijd nog maar heel weinig zeggen. Meestal praten kinderen van 2 jaar in zinnen van 2 (of meer) woorden. Met een jaar of drie zijn kinderen over het algemeen verstaanbaar voor anderen. Als dat niet zo is, dan kan het zijn dat er een achterstand is in de taal- of spraakontwikkeling en kan er sprake zijn van een TOS. 

Nog wat later kun je merken dat een kind een kleine woordenschat heeft en daarom het moeilijk vindt een verhaal te vertellen. Een vraag als: ‘hoe was je dag?’ lijkt soms veel te moeilijk, terwijl je kind je juist heel graag zou willen vertellen over school, vriendjes en sport. 

Kortom, TOS is misschien onhandig voor ouders, familie en leerkrachten, het is nog veel frustrerender voor het kind. Met een goede begeleiding van zowel een logopedist als de ouders is het heel goed mogelijk om deze problemen aan te pakken. Bij Veelzeggend werken ze altijd op de manier die passend is bij het kind. Spelenderwijs, met de ouders en altijd luisterend naar wat het kind zelf wil. 

Afwijkend mondgedrag
Naast TOS en articulatieproblemen kunnen kinderen ook last hebben van afwijkend mondgedrag. Ze hebben bijvoorbeeld vaak hun mond open of slikken op een verkeerde manier. De eerste die dit merkt zijn vaak niet de ouders, maar de tandarts. Verkeerd slikken kan invloed hebben op het gebit; het kan de tanden naar voren drukken en op die manier de stand van het gebit veranderen.

Logopedie voor volwassenen
Bij Veelzeggend werkt een team van zes logopedisten. Naast dat zij zich uiteraard gespecialiseerd hebben op logopedie hebben zij ook elk andere specialisaties waardoor ze volledige zorg kunnen bieden. Twee logopedisten hebben zich gericht op ouderenzorg. Zij helpen ouderen die door ziekte, zoals Parkinson of een hersenbloeding, spraakproblemen hebben. Beroepssprekers, zoals zangers, docenten of telefonisten kunnen ook terecht bij Veelzeggend.

Dyslexiezorg
Naast logopedie zijn drie van de zes logopedisten ook bekwaam in het ondersteunen van kinderen met dyslexie. Door specialistische, individuele hulp is het mogelijk om het lezen en spellen te verbeteren. Bij Veelzeggend laten ze zich leiden door de wensen van het kind en houden ze zich niet vast aan een vast programma. Voor ze het traject beginnen doen ze uitgebreid onderzoek om erachter te komen welke vaardigheden een kind al wel onder de knie heeft en welke niet. 

Erica is één van de logopedisten bij Veelzeggend die zich ook heeft gespecialiseerd in dyslexiezorg: “Een groot deel van het leren van taal bestaat uit automatiseren,” legt ze uit. “Dit wordt al aangeboden op school, maar door de dyslexie pikt een kind niet alles op. We kijken altijd eerst naar wat al wel is opgepakt en wat nog niet.” Bij andere methodes houdt men zich heel erg aan een schema. In week één wordt bijvoorbeeld de ‘ui’ klank behandeld, de volgende week de ‘ei’ klank, daarna de ‘eu’ klank. Dit doen ze bij Veelzeggend anders. “Als een kind de ‘eu’-klank al kan, waarom zouden we daar een week aan besteden? Die week kunnen we beter gebruiken voor klanken die wat lastiger zijn.”

Tijdens het traject mogen de kinderen ook zelf hun eigen leerdoelen opstellen: “Sommigen willen bijvoorbeeld de ondertiteling kunnen lezen, anderen willen een recept kunnen koken. Daar werken we dan ook echt naar toe.”

Automatiseren betekent ook oefenen, oefenen, oefenen. Lastig, want kinderen met dyslexie noemen lezen vaak niet als hun hobby. Daarom bedacht Veelzeggend een slim beloningssysteem. “Voor elke bladzijde die ze hardop hebben gelezen krijgen ze een paperclip. Die hangen in een ketting vanaf het plafond. Wanneer de ketting de grond raakt mogen ze een cadeautje uitzoeken.”

Voor veel kinderen betekent het dyslexietraject bij Veelzeggend niet alleen dat ze beter worden in spelling en taal. Ze voelen zich veel zekerder in hun lezen en schrijven. “Dyslexie heeft vaak niets te maken met intelligentie. Soms komen er kinderen die dat wel denken, dat dyslexie hen ‘dom’ maakt. Het traject helpt niet alleen bij het beter leren lezen en schrijven, maar geeft hen ook houvast om met dyslexie om te gaan.” 

Zowel dyslexie- als logopedische zorg wordt volledig vergoed.

Het team
Het team van Veelzeggend werkt is zowel Oost- als Weststellingwerf en bestaat uit zes kundige logopedisten: Annemieke, Sybrine, Rebecca, Chantal, Elise en Erica, die daarnaast ook andere specialiteiten hebben. Zonder hen zou de praktijk niet kunnen bestaan. De sfeer tussen de collega’s is ontzettend goed en ze helpen elkaar waar het kan. Erica, de oprichter van Veelzeggend, is ontzettend trots op hen: “We hebben allemaal onze krachten en kunnen op elkaar bouwen.” 

Benieuwd wat Veelzeggend Logopedie en Dyslexie voor jou of jouw kind kan betekenen? Ga naar www.veelzeggend.nl voor meer informatie of bel 0561-61 85 68 voor een vrijblijvend gesprek.

Afbeelding
Teamfoto Veelzeggend Logopedie en Dyslexie
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 20 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00