zaterdag 25 januari, 2020 12:26
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: RondOm de Stellingwerven

Elkaar ontmoeten in restaurant Bruiss!

  Bedrijf in beeld

WOLVEGA - Volgens het RIVM voelt meer dan de helft van de ouderen zich weleens eenzaam. Een ontwikkeling waar de nieuwe eigenaren van Lenna graag op in spelen. Daarom openden begin november de deuren van restaurant Bruisss, een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een heerlijke verse maaltijd of tijdens één van de vele activiteiten.

Eenzaamheid is een groot probleem onder Nederlandse ouderen. Volgens het RIVM voelt meer dan de helft van de ouderen zich weleens eenzaam en één op de elf voelt zich extreem eenzaam. In Nederland zijn er dus meer dan 500.000 ouderen die zich ontzettend alleen voelen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veel ouderen niet elke dag meer een warme maaltijd eten omdat ze niet meer in staat zijn om zelf te koken.

Het zijn schokkende cijfers en ook Estea, eigenaar van Lenna in Wolvega, is zich bewust van dit maatschappelijke probleem. Het raakt ze dat veel ouderen zich eenzaam voelen en daarom is Estea op zoek gegaan naar een oplossing. In Lenna, de voormalige serviceflat in Wolvega, werd een oplossing aangedragen. Een gezellig restaurant waar bewoners vijf keer per week terecht kunnen voor een heerlijke verse maaltijd, bereid door een chefkok en daarom restaurantwaardig. Het restaurant heeft de naam Bruisss gekregen omdat dit het bruisende hart van Lenna is.

Restaurant Bruisss
Begin november opende de burgemeester van Weststellingwerf, N.A. van de Nadort, samen met bewoners van Lenna, en medewerkers restaurant Bruisss. Buren van Lenna werden persoonlijk uitgenodigd en kwamen dan ook in vele getalen om te zien wat er tijdens de renovatie was gebeurd.

In restaurant Bruisss is van alles te doen. Tijdens het diner krijgen de bewoners van Lenna een verse maaltijd voorgeschoteld. Ook buurtbewoners zijn van harte welkom om aan te schuiven. Het eten wordt geserveerd door de bewoners van Uniek Talent. Zij huisvesten mensen met een licht verstandelijke beperking in Lenna en geven hun bewoners dus de kans om naast wonen, ook te werken in het restaurant

Naast het restaurant is er ook nog een woonkamer en een kleine supermarkt. Hier kunnen bewoners hun dagelijkse boodschapjes doen. In de woonkamer worden er ook geregeld leuke activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een bingo, een potje poolen of samen naar een film of wedstrijd van het Nederlands elftal kijken.

Het restaurant is opgedeeld in twee gedeeltes. Een gedeelte waar mensen kunnen eten en een gedeelte speciaal voor de bewoners, een gezellige woonkamer. Hier kunnen bewoners 24/7 terecht om elkaar te ontmoeten, maar ook om hun verjaardag of jubileum te vieren. Er zijn ook een aantal vergaderruimtes beschikbaar waar bewoners, maar ook buurtbewoners, terecht kunnen voor een bespreking, vergadering of bijeenkomst.

Gezelligheid aan tafel
Het restaurant is nu een maand open en de bewoners zijn hartstikke enthousiast. In de ochtend geniet een grote groep samen van een kopje koffie en delen dan lief en leed met elkaar. Het project dat is opgezet om bewoners achter hun voordeur weg te halen, lijkt heel goed te werken. De sfeer is altijd goed in het restaurant en veel bewoners maken op eigen initiatief al gebruik van de woonkamer als ze zin hebben in een kopje koffie en een goed gesprek. De woonkamer heeft een warme, huiselijke uitstraling gekregen. Tijdens de renovatie is veel werk verricht om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.

In alle culturen zie je dat het delen van een maaltijd zorgt voor verbinding. Het concept werkt zo goed dat er over nagedacht wordt om dit idee ook in andere wooncomplexen van Estea te implementeren. Het is een waardevol concept dat een oplossing biedt voor een groot maatschappelijk probleem.

Wonen in Lenna
Lenna is een voormalige serviceflat aan de rand van Wolvega. Het complex wordt omgeven door veel groen. Bewoners die houden van fietsen rijden zo de uitgestrekte landerijen in en in het natuurgebied tegenover Lenna kan men heerlijk wandelen. Daarnaast is de supermarkt en het station makkelijk te bereiken.

Wonen in Lenna betekent genieten van een uniek woonconcept. Het appartementencomplex bestaat in totaal uit 90 appartementen, waarvan er nog een aantal beschikbaar zijn. De appartementen variëren in grootte en indeling. De zelfstandige seniorenappartementen beschikken over een nieuwe keuken en nieuw sanitair. De eerste fase van de renovatie is inmiddels opgeleverd. De tweede fase en tegelijk de eindoplevering van het complex vindt naar verwachting in het voorjaar van 2020 plaats. Voor meer informatie over wonen in Lenna of over restaurant Bruisss, bezoek dan de website: www.woneninlenna.nl.

Meer berichten

RondOm de StellingwervenLees de krant online