Afbeelding

Column Désirée: Het jaar is bijna weer voorbij

Column

Pieten, vuurwerk, mondkapjes, afstand houden, niet uit eten, bezoekbeperking, besmettingscijfers, boosterprikken, nieuwe varianten en virologen. Mensen die zich niet willen vaccineren, mensen die er alles aan doen om weigeraars met argumenten te overtuigen, vaccinatiegraad en groepsimmuniteit. We hebben het over weinig anders meer. En ondertussen moddert een demissionair kabinet eindeloos aan met een mogelijk regeerakkoord.

Geduld is niet mijn meest ontwikkelde eigenschap. Het aardbevingsgebied in Groningen, de kinderopvangtoeslagenaffaire, de huizenmarkt en de enorm stijgende inflatie vragen in ons eigen land aandacht en actie. En als ik over de grenzen van het westerse deel van Europa heen kijk en in de krant lees over een tekort aan vaccins, oorlog, armoede en hongersnood dan krijg ik het gewoon benauwd.

Waar zijn we met elkaar mee bezig? Ik ben best benieuwd hoe jonge mensen de wereld van nu zien. Op Facebook, Instagram en in tijdschriften zie ik voornamelijk mensen die druk zijn met materiële zaken zoals dure merkspullen, reizen en het beoordelen van anderen. Bijna alsof dure dingen en een goed uiterlijk belangrijker zijn dan een doel in je leven hebben. Het lijkt er soms wel op dat geluk afhankelijk is van een duur horloge, cosmetische ingrepen, de beste looks en heel veel duimpjes en hartjes.

Maar de komende weken zijn we vooral weer meer thuis. We kunnen tijd voor elkaar nemen, luisteren, vragen, lezen en van muziek genieten. Eet iets, drink er wat bij, fleur je huis op met bloemen en planten en denk daarbij vooral niet aan de grote supermarkten. Ik kijk vanmiddag weer naar de prachtige amaryllissen van mijn vrienden op de markt en eet een bakkersspeculaasje bij mijn mok thee als we een potje rummikub spelen.

Die wereldproblematiek zal nog wel een poos spelen en ik kan alleen maar hopen dat we in Nederland wat vorderingen gaan maken als er een nieuwe regering is. En doe ook zelf iets. Bijvoorbeeld voor de kanjers van Buurvrouw & Buurvrouw, de Voedselbank of Bezoek & Co. Je kunt zo gemakkelijk een ander en jezelf blij maken. Dat helpt je echt om je gelukkig te voelen en te genieten van de feestdagen.

Désirée Van Dijk- Attema

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00