Afbeelding

2000 bomen planten in Nijeberkoop, doe je mee?

Algemeen

NIJEBERKOOP - Deze zaterdag 4 december maakt Boeren in het Bos een begin met de aanplant van 8 hectare Agroforestry aan op landgoed Boschhoeve in Nijeberkoop, op de grens tussen ZO-Friesland en Drenthe. Dit doen ze samen met vrijwilligers van Meer Bomen Nu en wie er maar wil helpen!

Een deel van de bomen die worden geplant, zijn zaailingen uit de natuur en komen van Meer Bomen Nu. De hele winter gaan Meer Bomen Nu en Boeren in het Bos samen aan de slag voor klimaat en biodiversiteit: door jonge zaailingen te verzamelen in natuurgebieden en stadsparken en achtertuinen die daar ongewenst zijn, en elders weer te planten, kan Nederland goedkoper en sneller vergroend worden. Deze zaterdag is de hoop om zeker 2000 bomen te planten, maar de weken erna zijn er ook ‘oogstdagen’ waarop er bomen verzameld worden, om bij andere boeren en burgers te planten. Een oproep dus aan iedereen om te komen helpen en lekker buiten de handen uit de mouwen te steken! 

Boeren in het Bos

Boeren in het Bos is een natuurboerderij waar koeien, schapen, varkens en kippen ingezet worden voor beheer van bos en natuur. Het doel is om komend najaar en winter voedselbosranden te planten in de kruidenrijke graslanden. Deze bosranden dienen als schaduw, aanvullende voeding en medicijnkast voor de koeien, schapen en kippen die op dit landgoed op een natuurlijke manier gehouden worden. Er is afgelopen jaar een volledig nieuw watersysteem aangelegd in de weilanden in de vorm van swales en vijvers. Dit is bedoeld om de planten en dieren op een natuurlijke te voorzien van schoon water. De voedselbosranden worden aangeplant langs de nieuwe waterwegen. We zoeken vrijwilligers om te helpen met planten van de voedselbosranden en oogsten van extra plantgoed.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is de grote landelijke campagne van Urgenda die deze winter 1 miljoen bomen wil VERplanten, een logische maar innovatieve methode die steeds meer voeten aan de grond krijgt in Nederland. Elke boom of struik produceert nakomelingen. Vele miljoen van deze jonge struiken staan op plekken waar ze geen kans hebben: ze worden weggemaaid en versnipperd, krijgen geen licht of staan te dicht op elkaar. Meer Bomen Nu verzamelt deze jonge boompjes en struiken onder begeleiding en met toestemming van terreinbeheerders en geeft ze weg aan mensen die graag bomen planten. Dat doen we met jonge zaailingen van 50-200 cm, maar ook elke tak van een wilg, vijg, populier, druif of vlier kan een nieuwe boom of struik worden. Als deze circulaire methode vast onderdeel wordt van natuurbeheer, kunnen in Europa jaarlijks miljarden bomen worden verplant. Eurocommissaris Frans Timmermans is om die reden erg enthousiast en plant op 11 december de eerste Belgische boom met Meer Bomen Nu.

Drie oplossingen

De campagne biedt een oplossing voor drie problemen: 1) Er is geen ruimte voor bos of bomen, is een vaak gehoord argument om geen bomen te planten. Toch blijkt dat als je bomen gratis aanbiedt, er opeens wel ruimte te zijn. Er zijn veel boeren en burgers die wel bomen willen planten. De miljoen gratis bomen waren binnen 4 dagen aangevraagd. 2) Kwekers kunnen de vraag niet aan. Nederland heeft tot doel om 37.000 extra hectare bos te planten en Frans Timmermans wil 3 miljard bomen planten. Meer Bomen Nu biedt voor veel inheemse bomensoorten een oplossing. 3) We hebben haast in verband met de steeds sneller klimaatverandering. De bomen die Meer Bomen Nu verzamelt zijn 50-200 cm hoog en daarmee wordt gelijk 2-3 jaar tijd gewonnen vergeleken met bomen die vanaf zaadje worden gekweekt. Bovendien gaat Meer Bomen Nu gewoon aan de slag. Vorige winter al. De opschaalmogelijkheden zijn onbeperkt want de natuur biedt genoeg, en elke plantlocatie is over een paar jaar weer een oogstlocatie.

Samen de handen uit de mouwen

Door het hele land heen zijn er enthousiaste vrijwilligers, oogstlocaties en bomenhubs actief om ook dit jaar weer het balletje te doen rollen. Dat betekent meer dan alleen zaailingen uitsteken, het gaat ook om het enthousiasmeren van jouw gemeente, plaatselijke groenbeheerorganisaties en misschien wel je buurvrouw of collega over de verplantmethode van Meer Bomen Nu. Omdat we inmiddels echt door het hele land actieve oogsters, ecologen en chauffeurs hebben werken we inmiddels met onze eigen Bomenplanner. Dat is een online omgeving waarop alle oogstdagen te vinden zijn. Zo maak je als oogstlocatie zelf een evenement aan, kan jij je als vrijwilliger direct aanmelden bij een oogstdag in jouw buurt en als plantlocatie kan je zo makkelijk zien waar er bomen op te halen zijn. En op de landelijke doneer-een-zaailingdagen (27 november en kan iedereen zaailingen uit je eigen tuin inleveren. Lees ook meer in het Meer Bomen Nu Magazine.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03