Stichting Coöperatiekring Fryslân strijdt voor gelijke kansen voor kinderen.
Stichting Coöperatiekring Fryslân strijdt voor gelijke kansen voor kinderen. Foto: Rabobank

Stichting Coöperatiekring Fryslân gelanceerd

Samenleving

HEERENVEEN – Inwoners van Friesland lanceren een nieuwe geefkring voor de regio: Stichting Coöperatiekring Fryslân. Door gezamenlijk bij te dragen aan projecten die kansengelijkheid vergroten, strijdt de Coöperatiekring voor gelijke kansen voor alle Friese kinderen. RondOm Vandaag spreekt met Alexandre Peltekian, voorzitter van Stichting Coöperatiekring Fryslân.

Het is voor Peltekian een enorme eer om voorzitter te zijn van Stichting Coöperatiekring Fryslân. “Toen de Rabobank bij mij kwam om voorzitter te worden, dacht ik: geweldig! Ik heb vroeger toen ik jong was ook de kansen gekregen om mij te ontwikkelen en dat gun ik iedereen. Het doel raakt mij dus ook echt”, legt Peltekian uit. 

Verschillen zijn nog groter geworden

Peltekian onderschrijft het belang om juist nu in actie te komen. “Vanwege de coronacrisis zijn de verschillen tussen kinderen nóg groter geworden. Wij vinden dat het tijd wordt om hier iets aan te doen en hebben daarom de handen ineengeslagen. Waar je wieg staat, mag niet je toekomst bepalen!” 

Stichting Coöperatiekring Fryslân

Klanten en leden van Rabobank hebben daarom het initiatief genomen om een geefkring op te richten: Stichting Coöperatiekring Fryslân. De Coöperatiekring heeft als doel om gelijke kansen te bevorderen voor alle kinderen in Friesland. Iedereen kan deelnemen aan de kring, ook betrokken Friezen die geen klant van Rabobank zijn. “We doen het met de gemeenschap. De mensen in Friesland zijn heel hecht. Samen kunnen wij het verschil maken en kinderen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen”, licht Peltekian toe. 

“De Coöperatiekring heeft als doel om gelijke kansen te bevorderen voor alle kinderen in Friesland.”

Meebeslissen over projecten

Deelnemers die €1.000 of meer inbrengen, beslissen over welke projecten financieel ondersteund gaan worden. De kring verdeelt gezamenlijk de totale financiële bijdragen over projecten die financiering nodig hebben en bewezen bijdragen aan het bevorderen van gelijke kansen. “Dat kunnen zowel grootschalige- als kleinschalige projecten zijn. Ik ben zelf ook heel benieuwd wat voor prachtige ideeën en initiatieven er vanuit de gemeenschap komen.” 

Iedereen verdient dezelfde kansen

“Kansengelijkheid begint al bij je geboorte. Waar je geboren wordt en in welk gezin. Het zou mooi zijn als ieder kind dezelfde kansen krijgt, wat die ook maar zijn. Daar zet ik me met de Stichting Coöperatiekring Fryslân graag voor in”. Hij benadrukt het belang van het instellen van een adviesraad van jongeren. “Bedenken wij iets, dan leggen wij dat eerst aan hen voor. Daarna kunnen de deelnemers bepalen welke projecten financieel ondersteund gaan worden. Omdat we met elkaar een eigen project financieren, voelen we ons betrokken bij de effectieve besteding van onze bijdrage. Als deelnemer krijg je terugkoppeling over de resultaten van het project. Zo krijgt je donatie meer betekenis. We zoeken nog nieuwe leden voor de kring.”

Meedoen? 

Wilt u zich direct aanmelden of via een persoonlijk gesprek meer informatie ontvangen over de Coöperatiekring? Dat kan via de website www.cooperatiekring.nl/fryslan. Stichting Coöperatiekring Fryslân is een onafhankelijke stichting (met ANBI status), die losstaat van Rabobank. U kunt uw donatie aan de kring dus aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. “Hoe meer deelnemers er meedoen, des te meer prachtige projecten die we kunnen ondersteunen. We gaan er samen voor!” 

Ieder kind verdient dezelfde kansen.
Ieder kind verdient dezelfde kansen.
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 19 uur geleden
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 23 uur geleden
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00