Afbeelding

Jeanette is de ondernemer achter het nieuwe café Bliede in Noordwolde: “Iedereen moet zich prettig voelen hier”

Bedrijf in beeld

NOORDWOLDE - Op vrijdag 19 november was het de Dag van de Ondernemer. Deze dag, georganiseerd door MKB Nederland, staat in het teken van de Nederlandse ondernemers en geeft aandacht aan het positief effect dat ondernemers hebben op onze samenleving. RondOm de Stellingwerven werkt regelmatig samen met die zelfstandigen en in het kader van de Dag van de Ondernemer lichten wij er dit jaar eentje uit. Jeanette Miedema opende op 9 oktober het café en cafetaria Bliede in Noordwolde. We praten met haar over het ondernemerschap, haar eigen café en haar dromen voor de toekomst.

Ondernemer worden, dat was eigenlijk nooit het plan voor Jeanette Miedema. Toch durft ze dit jaar de stap te nemen. “Het komt op je pad. Ik werk al jaren in de horeca en dan denk je weleens na over de vraag: wat zou ik doen als ik mijn eigen zaak zou hebben.” Jeanette groeit op in Noordwolde en houdt altijd contact met haar oud-dorpsgenoten, ook als ze op haar 24ste verhuist. Als ze ziet dat het enige café in Noordwolde ook haar deuren gaat sluiten, besluit ze te gaan onderzoeken of zij daar haar eigen café en cafetaria kan openen. “Ik nam contact op met de makelaar en de volgende dag had ik een gesprek met hem. Zo is dat balletje gaan rollen.” 

Dat was in februari 2021, middenin een crisis waarin vooral horecaondernemers keihard geraakt worden. Jeanette laat zich niet afremmen door dat feit. “Ik heb altijd vertrouwen gehad dat het goed zal komen. Dankzij de combinatie met de snackbar hebben wij een onderdeel die altijd wel open kan blijven voor afhaal én ik denk ook dat er een tijd komt dat we dit alles achter ons kunnen laten.” Naast de coronacrisis is er ook nog een andere uitdaging voor Jeanette. Dit is namelijk de eerste keer dat ze het ondernemerschap aangaat. Dat moet vast spannend zijn? “Dat zegt iedereen,” reageert ze nuchter. “Maar ik doe het gewoon en ben helemaal niet zo bezig met die spanning.”

Net even dat stapje extra

Jeanette heeft veel ervaring in de horeca. Ze werkte onder andere in café De Karre in Tuk en in restaurant De Tippe in Vledder. In Bliede probeert ze alle positieve punten van beide etablissementen samen te brengen en doet ze bepaalde zaken op geheel eigen wijze. Een voorbeeld: “In het cafetaria bieden we een bijzonder broodje hamburger speciaal aan. De hamburgers, gemaakt van 100% Angus Beef die we rosé bakken, worden op een bakplaat gebakken en onze verse broodjes bakken we zelf af. Het is dus net even wat uitgebreider.” Daarnaast krijgen klanten ook de kans om het broodje zelf nog wat meer uit te breiden: “Het is ook mogelijk om het broodje te combineren met heerlijke kaas, een eitje en/of gebakken ui.”
Jeanette’s café en cafetaria Bliede aan de Bovenstreek in Noordwolde opende op 9 oktober haar deuren: “Het loopt heel goed! Mensen zijn enthousiast en van donderdag tot zondag zitten we stampvol. Echt heel leuk.” De onderneemster heeft een duidelijk idee voor haar café: “Het moet een plek zijn waar iedereen zich fijn voelt, waar je elkaar kan ontmoeten.” Zowel de jongere, als de oudere generatie Noordwoldigers weten het nieuwe café nu te vinden. “Zo leuk om te zien. Soms zie je zelfs dat ouders hun kinderen tegenkomen in het café.” Uiteraard zijn niet alleen Noordwoldigers welkom, ook toeristen die de regio bezoeken worden vriendelijk onthaald en steeds meer bewoners van buurtdorpen komen ook af op het gezellige café.

Het belang van een dorpscafé

In veel dorpen in Friesland verdwijnen de dorpscafés. Jeanette: “Toen ik hier opgroeide, waren er een stuk of vier, vijf cafés. Zo zonde dat die zijn verdwenen, want een café kan een belangrijke functie hebben in een dorp. Het is een plek waar dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Nu zie je dat steeds meer mensen naar een ander dorp moeten om een gezellig café te treffen. Dan moet je met de taxi of met het OV, dat in veel gevallen al niet meer rijdt in de buitengebieden. Het wordt steeds minder toegankelijk, terwijl het zo belangrijk is voor de samenhang van het dorp.”

Bliede is nu vijf weken open en loopt dus goed, maar Jeanette zit nog vol dromen en doelen. “We hebben onze draai al goed gevonden, maar we streven naar perfectie. We werken met een jong team, dus die worden op het moment helemaal ingewerkt. Dat is een kwestie van wennen en ik heb vertrouwen dat dat helemaal goed gaat komen. Daarnaast zijn we al druk bezig om na te denken over de toekomst. We willen bijvoorbeeld klaverjas- en dartavonden gaan organiseren, of een keer een pubquiz. De lokale DJ Stocks helpt ons daarbij.” Mensen die op de hoogte willen blijven van wat er gebeurt in Bliede, kunnen hen het beste volgen op hun Facebook en Instagramprofiel (zoek op: Bliede Eten en Drinken). 

Tips voor ondernemers

Het ondernemerschap bevalt Jeanette goed en ze is blij dat ze de stap heeft gezet. Ze heeft ook een paar tips voor andere mensen die graag ondernemer zou willen worden: “Het klinkt misschien een beetje suf, maar als je het écht wil, dan kun je het beste beginnen met het opmaken van een bedrijfsplan. Als je begint denk je misschien; jeetje mina, wat een werk. Dat is het ook, maar het dwingt je ook om overal goed naar te kijken.” Volgens de ondernemer is het ook belangrijk om eerlijk te kijken naar je eigen plan. “Is het echt haalbaar? Dankzij een bedrijfsplan weet je goed waar je aan toe bent.” 

Een goed bedrijfsplan hebben is essentieel, maar wat minstens net zo belangrijk is, is je hart volgen. “Luister niet naar die azijnpissers die denken dat het je niet gaat lukken. Luister naar je hart en je gevoel. Je kan niet iedereen tevreden houden en het is jouw bedrijf. Als jij ergens in gelooft, ga er dan voor. Begin aan het plan en durf die stap te zetten!”

Jeanette nodigt iedereen uit om eens een kijkje te nemen bij haar café en cafetaria Bliede. Je vindt Bliede aan Bovenstreek 1 in Noordwolde. Volg hen op sociale media om op de hoogte te blijven van alles wat in het café gebeurt.

Redacteuren Melissa en Rob proeven de Angusburger Bliede

In dit artikel vertelt ondernemer Jeanette enthousiast over haar nieuwe café en cafetaria Bliede in Noordwolde. Wanneer ze ons in een telefonisch interview verlekkert met de Angusburger Bliede, een hamburger van 100% Angus Beef, gebakken op de bakplaat, tussen een vers broodje en gecombineerd met heerlijke kaas, een eitje en/of gebakken ui. Het zou heerlijk moeten zijn. Daarom vertrekken redacteuren Melissa en Rob vanuit ons kantoor in Drachten richting Noordwolde, om dit statement te factchecken. 

In Noordwolde wacht ons de Angusburger Bliede in al haar glorie. We nemen plaats aan de bar en kunnen al snel genieten van de heerlijke geuren die ontsnappen uit de keuken. De burger, van 100% angus beef, wordt klaargemaakt op de bakplaat en dat ruikt verrukkelijk. Wanneer de burger wordt geserveerd, weten we eerst niet waar we moeten beginnen: wát een dikke en goed belegd broodje hamburger! Het vlees van de burger is sappig, de uitjes zeer smaakvol, het verse brood lekker knapperig én handzaam en de gebruikte sauzen maken de burger helemaal af. De Bliede burger is geenzins te vergelijken met een ‘normaal’ broodje hamburger speciaal van de snackbar. Zeker het proberen waard! 

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen gisteren
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement gisteren
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00