Werving vrijwilligers voor AutoMaatje gestart
Werving vrijwilligers voor AutoMaatje gestart Foto: ANWB AutoMaatje

Werving vrijwilligers voor AutoMaatje gestart

Algemeen

OOSTSTELLINGWERF - De gemeente Ooststellingwerf en stichting Scala starten vandaag met ANWB AutoMaatje. Dit deden zij met een feestelijke ondertekening van het contract en het aansnijden van de taart. 

ANWB AutoMaatje is een voor Ooststellingwerf nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten vervoeren. Hiervoor ontvangen zij van de passagier een kleine kilometervergoeding. Het gaat om ritten naar bijvoorbeeld de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin of naar een uitje. Maatje wordt met een hoofdletter M geschreven, omdat de sociale contacten, voor zowel deelnemer als de chauffeurs minstens zo belangrijk zijn als het vervoer.

Wethouder Esther Verhagen hoopt dat de gemeente met ANWB AutoMaatje inwoners kan helpen om beter deel te nemen aan de maatschappij. “Met elkaar willen we mensen zo lang mogelijk mobiel houden en deel laten nemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is door buurtgenoten, voor minder mobiele buurtgenoten.”

Coördinator van AutoMaatje is Basimeh Fokkema van stichting Scala: “Alleen samen met de vrijwilligers kunnen we dit project tot een succes maken. We hebben al drie chauffeurs, waar we ontzettend blij mee zijn. Daarbij zoeken we extra vrijwilligers, zodat we straks genoeg mensen hebben om aan de hopelijk grote vraag naar ritten te voldoen.”

Een chauffeur van AutoMaatje helpt inwoners om vaker onderweg te zijn en meer onder de mensen te komen. Een praatje en contact met de deelnemer maakt de rit plezierig voor beide partijen. AutoMaatje houdt rekening met de mogelijkheden en beschikbaarheid van de chauffeurs. Naast chauffeurs, zijn ook vrijwillige planners van harte welkom. Dit zijn vrijwilligers die het leuk vinden om de aanvragen aan te nemen en de ritten te plannen.

Hester Plomp, directeur bestuurder van stichting Scala, vindt AutoMaatje een waardevolle aanvulling voor onze inwoners, naast DRIVE (Dagelijks Rijden Inwoners Voor Elkaar) en naast de vervoersinitiatieven van inwoners zelf in de dorpen. Met deze initiatieven werken we graag samen. Half november wordt de eerste feestelijke rit van ANWB AutoMaatje verwacht, daar kijken we naar uit!

Vrijwilliger of deelnemer worden?

Inwoners van Ooststellingwerf die meer willen weten of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf kunnen contact opnemen met Basimeh Fokkema (stichting Scala) via 06 – 520 11 433 of automaatje@scala-welzijn.nl

Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 7 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00