Afbeelding
Foto: Foto via Unsplash.com

Waarschijnlijk geen afname ongedierte

Samenleving

Nederland zuchtte deze zomer minder onder extreme plagen van wespen, de eikenprocessierups en bedwantsen. De overlast van mieren, vlooien, vliegen, duiven en rioolvliegjes nam wél flink toe. “Zo gaat het altijd op en neer”, zegt ongediertebestrijder Frans Bakker, die namens het ongediertebestrijdingsplatform Beestjes Kwijt actief is in Overijssel. “Dat is de natuur. Maar ik zie het als een incident. In zijn algemeenheid gesproken zullen we in de nabije toekomst juist steeds meer te maken krijgen met ongedierte.”

Waarom Nederland deze zomer wél te maken kreeg met veel mierenoverlast, maar niet met wespenplagen, het blijft voor zowel wetenschappers als ongediertebestrijders koffiedik kijken. “Het is natuurlijk lang koud gebleven dit voorjaar, waardoor wespenkoninginnen pas laat begonnen met het bouwen van hun nest”, vertelt Niels Gobel van Protect Pest Control, die voor Beestjes Kwijt opereert in de regio Almere. “Dat zou een reden kunnen zijn. En mogelijk hebben veel beginnende wespennesten te lijden gekregen onder de regenval, want het was een vrij natte zomer. Mieren hebben hun nest ondergronds, dus die hebben daar minder last van.” 

Steeds meer ongedierte

Het toegenomen aantal mierenplagen deze zomer bevestigt volgens Frans Bakker van FMB Services de tendens dat ongedierte steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland. “Het wordt warmer in ons land en dat zorgt ervoor dat plaagdieren zich steeds beter thuis voelen. Bovendien is er voedsel in overvloed voor de beestjes. Daar zorgen wij mensen wel voor door etenswaren en verpakkingen te laten slingeren. Verder wordt bestrijding van ongedierte steeds lastiger, omdat het gebruik van bestrijdingsmiddelen en -methodes steeds verder aan banden worden gelegd door de overheid.”

Plagen snel aanpakken

We gaan nu het seizoen in van muizen en ratten, die in de herfst en de winter de neiging hebben naar binnen te trekken. Waar in de landelijke media regelmatig verhalen verschijnen over een enorme toename van zowel bruine als zwarte ratten in Nederland, daar staven de cijfers van Beestjes Kwijt dat nog niet. “We zien dat terug in de cijfers van het RIVM en het KAD (Kennis Adviescentrum Dierplagen)”, knikt directeur/eigenaar Merijn Janssen van Beestjes Kwijt. “Mensen zien de ratten wel, maar schromen blijkbaar om dit te melden of een bestrijder in te schakelen. Mogelijk speelt schaamte daarbij een rol. Dat is jammer, want een rattenplaag moet je echt snel aanpakken, want die wordt alleen maar groter. En snel ook.”

Ook de ongediertebestrijders geven dat dringende advies af. “Een ongedierteplaag moet je niet op zijn beloop laten”, zegt Bakker. “Daar moet je direct wat aan doen, want als je het niet aanpakt, explodeert het in je gezicht. Ratten, muizen, mieren, bedwantsen, houtworm en boktor, ze gaan niet uit zichzelf weg, ze reproduceren zich alleen maar.” Niels Gobel knikt: “Wat begint met twee ratten kan binnen een jaar uitgroeien tot een plaag van over de 1000 exemplaren. En nee, dat is echt niet overdreven.”

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 56 minuten geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 8 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 10 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00