Afbeelding

Welkom-Kind Friesland zoekt nieuwe gastouders

Algemeen

OLDERBERKOOP – Als gastouder kun je het verschil maken door kinderen een warm nest te geven en ouders te ontzorgen. Jolanda Sijens is grondlegger van gastouderbureau Welkom-Kind Friesland en op zoek naar nieuwe gastouders om haar team te versterken. “We vinden het belangrijk dat de 

kindjes de best mogelijke opvang krijgen en daar zorgen we voor door de gastouders goed te begeleiden. Wij zijn er dus zowel voor de ouder als de gastouder.” Jolanda weet waar ze over praat. Alweer veertien jaar geleden startte ze haar gastouderbureau. “Dat waren nog andere tijden”, zegt ze lachend. “Toen werd het nog gezien als oppassen, nu is het een volwaardige baan. Misschien dat er nog wel gastouders zijn die het gevoel hebben dat ze aan het oppassen zijn, maar feitelijk heb je als gastouder een belangrijke taak in de ontwikkeling van het kind. Je kunt een belangrijke bijdrage leveren en daarbij is het belangrijk om goed te kijken wat de kinderen nodig hebben.”

Goedgetraind en lief

Het begint bij de ouders en de keuze die zij maken. “Je wilt je kind toch niet zo maar ergens achterlaten. Wij hebben allemaal goedgetrainde en lieve gastouders in ons bestand die actief met de kinderen bezig zijn. We stimuleren het zelf laten ontdekken en leren door spel en daar zijn talloze mogelijkheden voor.”

Ook stimuleren ze de gastouders om te blijven ontdekken. Naast de EHBO-training en training meldcode kindermishandeling die bij Welkom-Kind Friesland gratis aangeboden wordt, organiseren ze regelmatig thema-avonden voor de gastouder. Ook is er tegen een kleine vergoeding de mogelijkheid tot e-learning. Jolanda: “We moedigen onze gastouders aan om te blijven investeren in hun eigen ontwikkeling. Kwaliteit staat bij ons voor op, het maakt het werk bovendien ook interessanter als je blijft bijleren.” De laatste thema-avond ging over kindertekeningen en hoe je als gastouder daar uit kunt opmaken hoe een kind denkt. “Het is niet zo dat je gelijk een expert bent, maar het is interessante kennis om te zien hoe een kind denkt.”

‘We moedigen onze gastouders aan om te blijven investeren in hun eigen ontwikkeling.’

Gastouderbureau Welkom-Kind Friesland heeft momenteel door heel Friesland gastouders werkzaam die bij hun bureau zijn aangesloten. “Met deze gastouders hebben we regelmatig contact en we gaan minimaal drie maal per jaar bij ze op bezoek. Welkom-Kind is bovendien aangesloten bij de KNGO (kennisnetwerk GastouderOpvang) en de branchevereniging kinderopvang. Jolanda wil haar gastouderbestand graag uitbreiden. “Door corona zijn er aantal gastouders gestopt en we hebben een aantal dames op leeftijd die gaan afbouwen, dus is het tijd om versterking te zoeken. Zelfs als je de opleiding tot gastouder nog niet gedaan hebt, mag je contact met ons opnemen. Als je enthousiast bent over dit beroep kunnen we altijd samen kijken naar wat de mogelijkheden zijn.”

Je eigen baas

Er is momenteel een tekort aan pedagogisch medewerkers weet Jolanda ons te vertellen. “Je werkt als zelfstandige en niet in dienstverband. Dat kun je spannend vinden, maar het biedt ook mogelijkheden. Je bent je eigen baas. En als je verschillende kinderen een goed plekje biedt, kun je er een mooi inkomen mee verdienen.” Het gemis van collega’s kan ook een spelbreker zijn. “Door onze thema-avonden kom je automatisch in contact met andere gastouders. Ik zie bij ons leuke groepjes ontstaan die via WhatsApp contact onderhouden en elkaar helpen waar nodig. Dat is heel waardevol. Dus je kunt het ook zien als een vrij beroep waarbij je thuis kunt werken en bij je eigen kinderen kunt zijn. Tegelijkertijd andere ouders helpen een liefdevol plekje te creëren voor hun kinderen. En weet dat als je bij ons aangesloten bent, je er niet alleen voor staat. Wij doen het allemaal samen.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op welkomkindfriesland.nl of contact opnemen met Jolanda of haar collega’s via 0516-850338 of mailen naar: info@welkomkindfriesland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00