Nij Barrahûs is er voor alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen.
Nij Barrahûs is er voor alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Foto: Nij Barrahûs

Nij Barrahûs zoekt naar spermadonoren

Samenleving

WOLVEGA - Nij Barrahûs in Wolvega is op zoek naar nieuwe spermadonoren. De fertiliteitskliniek heeft deze donoren hard nodig, om mensen -waarbij dat niet vanzelfsprekend is- te kunnen helpen bij het vervullen van een kinderwens. De kliniek is er voor alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen, voor mensen die eerder elders onder behandeling waren en/of voor mensen die een second opinion willen, voor lesbische paren, alleenstaande vrouwen en heteroparen. De kliniek heeft daarvoor alle vruchtbaarheidsbehandelingen in huis, maar vooral ook een luisterend oor.

Behandelingen zonder donorsperma worden in de kliniek het meest uitgevoerd. Hoewel de drempel voor veel mensen hoog is bij het eerste bezoek aan een kliniek, doen de medewerkers van Nij Barrahûs er alles aan om die drempel zo laag mogelijk te maken. RondOm Vandaag praat hierover met embryoloog Janneke Brink en medisch directeur en gynaecoloog Harold Mous. 

Het is niet niks, een kliniek binnen stappen om sperma te doneren, of om vragen te stellen over (problemen bij) een zwangerschapswens. Toch kun je bij Nij Barrahûs altijd laagdrempelig terecht. Embryoloog Janneke geeft aan dat ze mensen zoveel mogelijk op hun gemak proberen te stellen. “Persoonlijke benadering staat bij ons altijd centraal. Wij willen een fertiliteitscentrum zijn, waarin cliënten zich gehoord en vertrouwd voelen. Daar hebben we het centrum ook echt op ingericht. Voor potentiele donoren geldt dat je veilig kunt doneren, maar daarnaast ook een praatje maken als daar behoefte aan is”, geeft Janneke aan. “En we hebben ook erg lekkere koffie”, vult Harold lachend aan. 

Kwaliteit sperma belangrijk

Nij Barrahûs is dus op zoek naar spermadonoren. Het liefst uit de eigen regio. Er zijn namelijk zo’n 100 aanmeldingen op jaarbasis nodig om alle vrouwen te kunnen voorzien. En dat is niet niks. “Het sperma wordt ingevroren en daardoor vallen best veel potentiele donoren af. Bij het invriezen gaan altijd veel spermacellen verloren, waardoor de kwaliteit van het sperma dus echt goed moet zijn”, legt Janneke uit. 

Sperma wordt goed onderzocht

“Er wordt best wel wat gevraagd van de man, maar wel met een heel mooi doel. Bij het intakeproces kijken we naar de kwaliteit van het sperma, maar ook naar eventuele medische en erfelijke aandoeningen. Daarnaast wordt er gevraagd naar de beweegredenen om donor te worden. We zoeken daarin mensen die doneren uit een vorm van medemenselijkheid”, geeft Harold aan. 

Doneren is heel waardevol

Een donor dient gedurende een jaar meerdere keren een donatie te doen. Daar staat een redelijke onkostenvergoeding tegenover. Dat moet echter niet de motivatie zijn, vindt Harold. Harold en Janneke maken de effecten van donatie van dichtbij mee en benadrukken hoe waardevol het is voor de samenleving. “Wanneer vrouwen zwanger worden, is het fantastisch om te zien hoe blij ze zijn. We ontvangen vaak kaartjes over hoe dankbaar de mensen zijn. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Vele dankbare vrouwen

Vele vrouwen - alleenstaand, maar ook in een homo- of heterorelatie - maken inmiddels al dankbaar gebruik van de spermabank. Mensen met kinderwens kiezen steeds vaker voor Nij Barrahûs. “Naast 250 IVF behandelingen en 350 inseminatiebehandelingen met eigen sperma, doen we zo’n 700 donorinseminaties per jaar. Als 150-200 vrouwen door donorbehandeling zwanger worden, is dat fantastisch.”

Interesse? Surf naar www.nijbarrahus.nl

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 15 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 17 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00