De eerste bundel van Ronald Westenberg: Praatjes en Plaatjes
De eerste bundel van Ronald Westenberg: Praatjes en Plaatjes Foto: Boekscout / Ronald Westenberg

Ronald Westenberg presenteert: Praatjes en Plaatjes!

Samenleving

WOLVEGA - Soms ontstaan er in een moeilijke periode wel eens van die mooie en liefdevolle ideeën vanuit de gemeenschap. Fotografieliefhebber Ronald Westenberg uit Wolvega is daar een prachtig voorbeeld van. Hij brengt op 10 september namelijk het boek ‘Praatjes en Plaatjes’ uit. Met het boek hoopt hij middels pakkende foto’s en gedichten mensen te raken en inspireren. Een ontzettend puur boek, met een prachtige rauwe emotie van mooie, maar ook minder mooie momenten. Ronald vertelt in gesprek met RondOm Vandaag wat het boek zo bijzonder maakt.

“Vanwege corona zijn de meeste mensen gedwongen om ineens thuis te werken. Ook ik ben gedwongen om mijn werk bij Friesland Campina en de Gemeenteraad thuis te doen. Ik mis mijn collega’s en haal weinig voldoening uit het feit dat ik niet met ze kan praten en mijn gevoelens kan delen”, legt Ronald uit. 

Positiviteit verspreiden

Via Facebook proeft Ronald een hoop negativiteit rondom de crisis en besluit zijn kop even leeg te maken. Tijdens het uitlaten van de hond, neemt hij zijn camera mee en begint te fotograferen. “Ik nam sowieso vaak al foto’s die ik vervolgens deelde via Instagram, maar niet altijd met een gedachte erachter. Nu was dat echter anders. Ik begon een vogeltje te fotograferen en merkte dat het een bepaald gevoel bij mij opriep. Daarom besloot ik er een verhaaltje bij te plaatsen. Toen ik de foto en het verhaal deelde, merkte ik dat de mensen heel leuk en positief reageerden.”

Delen van gevoelens belangrijk

In het begin maakt Ronald foto’s van vogeltjes en andere dieren, maar later ook van bijzondere locaties en objecten. “Het belangrijkste voor mij is dat het boek een gevoel oproept. Het is mooi dat een foto dingen oproept, daar wil ik mensen mee raken. Het delen van gevoelens vind ik belangrijk in deze tijd. Ik wilde iets van mezelf laten zien. Ik geef mij bloot om mensen te laten zien dat er ook mooie dingen zijn in deze vervelende tijd.”

“Het delen van gevoelens vind ik belangrijk in deze tijd.”

Ronald besluit dagelijks een foto te maken met een verhaaltje erbij. In december leidt dat tot een klein gedichtje bij een foto. “Dat had ik nog nooit gedaan, maar daar kwamen veel mooie reacties op. Toen ben ik van kleine verhaaltjes overgegaan op gedichtjes.”

De eerste bundel is geboren

Vanuit de mooie reacties en positiviteit besluit Ronald zijn foto’s en gedichten op te sturen naar Uitgeverij Boekscout. In spanning afwachtend, krijgt hij na enkele weken groen licht en mag hij zijn eerste bundel uitbrengen: ‘Praatjes en Plaatjes’. “Het leuke is dat deze naam bedacht is door de mensen die reageren op mijn foto’s. Ik hoop dat de bundel mensen aanspreekt en dat het aanslaat en dat ik hier natuurlijk verder mee kan.”

Het meest bijzondere wat Ronald heeft meegemaakt is dat een van zijn foto’s zelfs op een rouwkaart gestaan heeft. “Mijn foto’s raken mensen dus blijkbaar. Prachtig dat een foto en tekst dat kan bewerkstelligen. Daar haal ik echt veel voldoening uit.” 

Favoriete gedicht

Om de mensen alvast kennis te laten maken met het boek, deelt hij een van zijn favoriete gedichten uit het boek.

Nieuwsgierig naar meer van Ronald zijn werk? Kijk eens op Instagram: @Blackblancnoirwhite. Het boek is bij de boekhandel te koop en ook via Boekscout verkrijgbaar.

“Een positieve noot, in een lastige periode”

Foto gemaakt bij de Katspolder.
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00