Afbeelding
:

CDA en ChristenUnie stellen vragen over het advies om vergunningen van boeren af te pakken

Algemeen

FRIESLAND - De provinciale fracties van het CDA en ChristenUnie willen van het College van Gedeputeerde Staten weten hoe zij denken over onteigening en het afnemen van vergunningen. Tijdens de aankomende Statenvergadering van 22 september stellen zij hierover mondelinge vragen.

Eerder deze maand lekte er een advies uit van de landsadvocaat aan het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Om de stikstofcrisis snel op te lossen zou de overheid de vergunningen van boeren moeten afnemen. CDA Statenlid Anne Schelhaas: “Na tweeënhalf jaar van weinig actie, is het onbegrijpelijk dat er nu zulke ingrijpende maatregelen worden overwogen.”

De Friese fracties willen daarnaast ook weten of de gedeputeerde bereid is om versneld in te zetten op een gebiedsgerichte aanpak, middels het plan van boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties. Deze organisaties streven naar een duurzaam evenwicht. Hiervoor hebben zij gezamenlijk een versnellingsvoorstel gedaan.

“Aan alle kanten wordt gewerkt om te komen tot een oplossing om uit de stikstofcrisis te komen”, zegt ChristenUnie Statenlid Wiebo de Vries. Hij vindt het onzorgvuldig dat deze adviezen naar buiten komen. “Het zorgt voor veel onrust in de agrarische sector.”

Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00