Afbeelding
Foto: Gemeente Ooststellingwerf

Neem een kijkje in de monumenten van Ooststellingwerf

Algemeen

OOSTSTELLINGWERF - Aankomende zondag, 12 september, openen monumentenhouders in Ooststellingwerf hun deuren tijdens de nationale Open Monumentendag. De monumenten zijn dan van binnen en buiten te bekijken. Er zijn leerzame activiteiten zoals rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Ooststellingwerf heeft een enorm cultureel erfgoed bestaande uit veel beschermde monumenten. Daar zijn wij trots op, maar vooral de bewoners van de prachtige monumenten zijn trots en laten graag hun monumenten zien. Mooi dat ook dit jaar weer vele eigenaren hun deuren openen.” aldus wethouder Fimke Hijlkema.

Voor iedereen 

De Open Monumentendag is leuk voor jong en oud. Zo mogen kinderen in de Dorpskerk in Elsloo de klokken van de monumentale klokkenstoel luiden en krijgen daarvoor het diploma assistent-klokkenluider. En in de Korenmolen van Weyert in Makkinga kunnen ze opzoek naar verstopte muizen en leren ze spelenderwijs over de molen. 

Voor wie meer wil weten over oud-Nederlandse beroepen kan terecht in Museum Oold Ark in Makkinga. Ze hebben nu ook een oude kappershoek ingericht. De wat meer duistere geschiedenis in Ooststellingwerf wordt zichtbaar in het Cachot in Appelscha: een kleine gevangenis aan de vaart.

Eerste keer 

Ook dit jaar zijn er weer monumenten die voor de eerste keer meedoen aan deze jaarlijkse Open Monumentendag, zoals de oude dokterswoning aan de Vaart Zuidzijde 37 in Appelscha en de Veevoederfabriek van Mulder aan de Vaart Noordzijde 13 in Appelscha.  

Alle monumenten 

In totaal zijn 14 monumenten in Ooststellingwerf te bezoeken. De entree is gratis en elk monument is van 12.00 – 17.00 uur open. Op www.ooststellingwerf.nl/omd staan alle monumenten die meedoen. Bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) in Appelscha ligt ook een folder met alle deelnemende monumenten.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 9 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 11 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00