In de Stellingwerven zijn het afgelopen jaar 1.435 misdrijven gepleegd
In de Stellingwerven zijn het afgelopen jaar 1.435 misdrijven gepleegd Foto: Unsplash.com

Criminaliteit in Friesland

Samenleving

Er zijn het afgelopen jaar meer dan 1.400 misdrijven gepleegd in de Stellingwerven. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS dit jaar. De cijfers in de Stellingwerven zijn vergelijkbaar met die van 2019, waarin er in totaal 1.490 misdrijven werden gemeld.  In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht terug van de misdrijven in Friesland. 

Diefstal, inbraak en verduistering met stip op één 

Van de ruim 19.000 gemelde misdrijven in Friesland, gaat het in de meeste gevallen om een vermogensmisdrijf. Een vermogensmisdrijf gaat om het illegaal verwerven van geld, of het in omloop brengen daarvan. Daarnaast gaat het om alle vormen van diefstal en inbraak, uitgezonderd van geweld. Bij ruim 11.000 van de gevallen in Friesland gaat het om een vermogensmisdrijf. 85 van deze gevallen gingen gepaard met geweld. 

Vernielingen,misdropenborde/gezag en verkeersmisdrijven op twee en drie

Op gepaste afstand van de vermogensmisdrijven, volgen vernielingen,misdropenborde/gezag (3.965 gevallen) en verkeersmisdrijven (3.340 gevallen). Onder de eerste noemer vallen brandstichting en alle vormen van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en het openbaar gezag. 

Bij verkeersmisdrijven gaat het veelal om het verlaten van de plaats van het ongeval (1.645 gevallen) en rijden onder invloed (1.350 gevallen).

Positieve trend in gewelds- en seksuele misdrijven

Ook noemenswaardig zijn het aantal gewelds- en seksuele misdrijven in Friesland. Het afgelopen jaar zijn er 2.335 gewelds- en seksuele misdrijven gemeld. In 2010 ging dat om maar liefst 3.660 gevallen. Jaarlijks neemt het aantal meldingen op dit gebied steeds meer af.


Blijf alert voor oplichters. - Unsplash.com

Pas op voor oplichters! 

Naast bovengenoemde misdrijven, vormen ook bedrog (2.235 gevallen) en valsheidsmisdrijven (2.160 gevallen) een gevaar. Bij bedrog gaat het in bijna alle gevallen om oplichting. Hierbij maakt de dader misbruik van het vertrouwen van het slachtoffer en ontdoen zij het slachtoffer vervolgens van geld of waardevolle goederen.

In het geval van een valsheid misdrijf, gaat het veelal om valsheid in geschrifte. Bij valsheid in geschrifte gaat het om het valselijk opmaken van documenten, die bestemd zijn om te dienen tot het bewijs van enig feit. 

Meeste misdrijven in Leeuwarden

De meeste van deze misdrijven vinden in Leeuwarden plaats. In de hoofdstad werden 6.250 misdrijven gepleegd. Ook in Leeuwarden gaat dat voor een groot deel om diefstal, inbraak en verduistering. In totaal zijn daar 3.365 gevallen van gemeld. Blijf dus alert en controleer goed of alle deuren op slot zitten.

Blijf alert voor oplichters.
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 13 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00