Wat een prachtig gebied om jezelf fietsend fit te houden.
Wat een prachtig gebied om jezelf fietsend fit te houden. Foto: Fietsersbond Friesland

Mooie routes voor ouderen en toeristen

Algemeen

STELLINGWERVEN – Ook de beide Stellingwerven doen mee aan de Doortrappen-fietsroutes in Friesland, waar er sinds dit jaar 24 van bestaan. Het zijn fietsroutes bedoeld voor ouderen, maar waar ook toeristen en kinderen uitstekend van gebruik kunnen maken: met zo weinig mogelijk lastige verkeerssituaties erin en toch langs een zo leuk mogelijke route.

De Weststellingwerfse route is op 12 juli feestelijk geopend door wethouder Jack Jongebloed samen met Fietsclub Wolvega, een groep ouderen die zichzelf sowieso al fit houdt door wekelijks te fietsen. Deze groep is ook betrokken geweest bij het controleren of de route wel voldoet aan de eisen. De route moet niet te lastig zijn, maar toch ook niet te saai.

De route binnen de gemeente Weststellingwerf start bij zwembad de Steense en is 21 kilometer lang. Jetty de Vries en Karin Broer hebben namens Fietsersbond Friesland vorig jaar de routes bedacht en gefietst en daarna met lokale vrijwilligers de puntjes op de i gezet. Er komen in heel Friesland in totaal zo’n 30 routes. Inmiddels staan er 24 op de website. De Ooststellingwerfse route start in Oosterwolde en voert via Fochteloo, Ravenswoud, het Fochtelooër Veen om daarna in Oosterwolde te finishen. Het is een leuke en toch ook makkelijke redelijk eenvoudige route van 22 kilometer.

Hulp van 900 fietsvrijwilligers

Maar liefst 900 testfietsers zijn actief geweest om de plussen en de minnen van de routes te verzamelen. Het grappige is dat het zo’n succes is, dat in de provincie Noord-Holland de eerste Doortrap-route ook al is bedacht en er zullen meerdere volgen.

In de provincies Overijssel en Gelderland wordt al vergaderd of dit concept daar ook uit te voeren is. “Dat is toch geweldig”, lacht Karin Broer, dat ons idee uit Friesland in de rest van Nederland ook aanslaat.” Alle 24 routes zijn overigens te vinden op de website www.doortrappen.frl. Jetty en Karin kregen de opdracht van het ROF, het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Friesland en de Friese gemeenten

Op een leuke manier blijven bewegen

Het hoofddoel van de fietsroutes is om ouderen in beweging te houden en te brengen. De doortraproutes maken deel uit van het programma Doortrappen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat programma is erop gericht ouderen zolang mogelijk en zo veilig mogelijk te laten doorfietsen. Dat kan door maatregelen te nemen zoals een spiegel op het stuur en ook simpelweg door fysiek in vorm te blijven. “Ook in de winter moet je als ouderen blijven fietsen, je moet je lichaam in beweging houden”, zegt Karin.

Omdat het in 2020 niet lukte om ouderen ‘fietstraining-lessen’ te geven – iets wat Karin en Jetty al enkele jaren deden – hebben ze de fietsroutes bedacht om toch coronaproof de ouderen iets aan te kunnen bieden waarmee ze hun fietskwaliteiten op peil kunnen houden. Ouderen moeten trouwens ook zelf in hun spiegel kunnen kijken. “Als ze niet meer goed achterom kunnen kijken in het verkeer, moeten ze wel een achteruitkijkspiegel op het stuur plaatsen.”

Provincie Fryslân en de Friese gemeenten ondersteunen Jetty en Kari. Voor de gemeenten in de Stellingwerven is veiligheid in het verkeer een belangrijke reden om aan het project Doortrappen mee te doen. Doortraproutes zijn fietsrondjes van ongeveer 20 tot 30 kilometer die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen. De routes zijn uitgezet voor de oudere fietser, maar iedereen mag er uiteraard gebruik van maken.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 20 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00