Platformlid Tine Bijstra (links) overhandigt de cheque van 2028 euro aan Femmy Lieben, bestuurslid van NME de Naturij.
Platformlid Tine Bijstra (links) overhandigt de cheque van 2028 euro aan Femmy Lieben, bestuurslid van NME de Naturij. Foto: Provincie Fryslân

Friese duurzaamheidsinitiatieven beloond met 2028 euro

Politiek

FRIESLAND - Verschillende projecten in Friesland die de natuur en de duurzaamheid bevorderen, zijn beloond met een geldbedrag van 2028 euro door LF 2028, de opvolger van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018.

Het gaat om projecten in vijf regio’s. Hieronder wordt een uitleg gegeven over de vijf winnende projecten.

Noordoost-winnaar: Geef kleur aan je toekomst

Samen met dorpsbewoners jong en oud wordt het grauwe en grijze aanzicht van hetdorp Gerkesklooster getransformeerd naar een kleurrijk graffiti muurkunstwerk. Ditgraffitikunstwerk van bijna 1.000 vierkante meter wordt, volgens eigen zeggen van het tweelingdorp Gerkesklooster-Strobos, het grootste en meest ambitieuze kunstwerk van de ProvincieFryslân.

De dorpsraad vindt het belangrijk dat kinderen worden betrokken bij de uitvoering, waardoor kinderen ervaren dat hun stem er toe doet. Vaak worden zij vergeten in de planvorming van visie en ontwikkeling in het eigen dorp terwijl deze groep juist zoveel creatieve en verfrissende ideeën heeft. De jury vindt het een gedurfde keuze om in het dorp zo’n groot graffiti werk te creëren. In de ontwikkeling krijgen de bewoners de mogelijkheid om zelf ook aan de slag te gaan.

Dit creëert betrokkenheid, maar geeft ook de mogelijkheid om nieuwe creatieve kwaliteiten van jezelf te ontdekken. Bovendien worden de deelnemers daarmee nog meer ‘eigenaar’ van het dorp. De tip van de jury is om de Bonus prijs (mede) in te zetten voor een moderne verslaggeving met video die past bij dit project en de jeugd uit de dorpen. Voorstel is om de jeugd te laten bepalen hoe de verslaglegging eruit ziet en ook zelf de verslaglegging te laten verzorgen. De bonusprijs kan mogelijk ingezet worden voor professionele begeleiding daarin.

Noordwest-winnaar: De Boetiek Heechterp-Schieringen

De Boetiek in Heechterp-Schieringen (Leeuwarden) wordt dagelijks bezocht door de arme kant van de wijk. Wat ooit begon als een simpel uitgiftepunt van gebruikte kleding, is uitgegroeid tot een belangrijk steunpunt voor mensen met een klein inkomen. Dat dit nog steeds erg nodig is, blijkt uit de grote groep mensen die bij de Boetiek over de vloer komt. 

Bij De Boetiek zijn ongeveer vijftien vrijwilligers betrokken. Zij zorgen voor een keurige behandeling van de kleding en de maandelijkse kledingmarkten. Naast kleding biedt de Boetiek ook kinderspullen aan. Met het aangevraagde budget bij het IMF wil men de winkel uitbreiden. Door deze uitbreiding kan het assortiment verder worden verbreed en kan er beter op de vraag van de verschillende klanten ingespeeld worden.

De jury heeft bewondering van de inzet van de vrijwilligers. Zij zetten zich in om van hun wijk wat moois te maken. De Boetiek is een mooi initiatief dat meerdere doelen combineert. Behalve het duurzaam gebruik van kleding en het bieden van hulp bij armoede, biedt deze boetiek ook kansen om een sociaal netwerk te ontwikkelen door als vrijwilliger aan te sluiten en onderdeel te worden van diverse activiteiten. De jury vindt De Boetiek een overtuigende winnaar van de Bonusprijs.

Wadden-winnaar: Waterroute Vlieland is geheel zelfvoorzienend met drinkwater! 

Door de drinkwaterproductie op het eiland een integraal onderdeel van de natuurlijke waterkringloop te maken, is Vlieland een prachtig voorbeeld van circulair en toekomstproof waterbeheer. Dit is gezien het wereldwijde watertekort een belangrijk thema. De Waterroute laat de bezoekers de waterkringloop ervaren. Wanneer de bezoekers de hele route hebben doorlopen, hebben zij ook de hele waterkringloop doorlopen.

Het sportieve parcours combineert fysieke inspanning met educatie en verbeelding. De jury is enthousiast over hoe de Vlielanders een wereldprobleem vertalen naar de situatie van het eiland en dit gebruikt om bezoekers waterbewustzijn bij te brengen. De verbeelding is hierbij een belangrijk facet. Daarom hoopt de jury dat de Bonusprijs ingezet wordt om kunstenaars te vragen om de interactieve waterinstallaties te ontwerpen.  Zij denkt dat diteen waardevolle toevoeging op de beleving van de bezoeker is.

Zuidwest-winnaar: De Tiid Bolsward

In het schitterende oude stadhuis van Bolsward verrijst een nieuw cultuurhistorisch centrum: De Tiid. De Tiid wordt een plek waar de mens centraal staat: bewoner, bezoeker en historische figuren. In de Tiid hoeft de bezoeker niet alleen toehoorder te zijn, iedereen die wil kan het podium pakken en zelf verteller zijn. Het museum vertelt de verhalen aan de hand van alledaagse objecten, gebruiksvoorwerpen, kunst of kunst collecties van particulieren of bedrijven. 

De bijbehorende verhalen zijn een feest van herkenning, maar geven ook een persoonlijk beeld van identiteit van de mienskip in Bolsward. En in het verlengde daarvan over sociale verbindingen, over zelfbewustzijn en omgevingsbewustzijn.De jury is enthousiast over het concept van mienskiptentoonstellingen. Hiermee worden persoonlijke verhalen op waarde geschat en gedeeld. 

Het museum creëert een plek die waardevol en laagdrempelig is voor de mienskip. De jury geeft als tip om het inrichten van de exposities samen te doen met een curator. Een curator kan er voor zorgen dat de vorm de verhalen getransformeerd naar een hoger plan, waarmee de verbeelding van de bezoeker geprikkeld wordt. De jury hoopt dat de Bonusprijs hier aan bij zal kunnen dragen.

Zuidoost-winnaar: Duurzaam en gezond de 21e eeuw in

Via het NME centrum van de Naturij in Drachten maken de basisschoolleerlingen door activiteiten kennis met begrippen als kringloop en biodiversiteit. Zo gaan ze ook beseffen dat alles met elkaar samenhangt en dat mensen de natuur nodig hebben. Dit besef vormt de basis van duurzaam leven. De Naturij vindt dat ieder kind een band op moet kunnen bouwen met de natuur en daarom ondersteunt zij het basisonderwijs met een breed aanbod aan natuur- en duurzaamheidsprojecten.

Duurzaamheidseducatie moet zich mee ontwikkelen met de visie van de maatschappij. Daarom wil de Naturij toe naar nog meer thematische samenhang door alle producten te koppelen aan één of meer SDG’s .Ook de jury vindt het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de kringloop in de natuur waar wij een onderdeel van uit maken. 

“Alleen praten in een klaslokaal werkt niet voldoende. Je moet naar buiten om de lokale natuur te ervaren, te ruiken en te voelen.” Om een verdiepende beleving aan de lessen toe te voegen, ziet de jury mogelijkheden in het verbinden met cultuureducatie. Kinderen kunnen via cultuureducatie hun persoonlijk verhaal over natuur laten zien. De jury hoopt dat de Bonusprijs daar een aanzet toe is.

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00