In de bibliotheek van Wolvega krijgen een aantal cursisten van Stavoor Nederlandse les.
In de bibliotheek van Wolvega krijgen een aantal cursisten van Stavoor Nederlandse les.

Nieuwe activiteiten, cursussen en plannen bij Bibliotheken Zuidoost Friesland

Educatie

OOST- EN WESTSTELLINGWERF - Is de Bibliotheek binnenkort verleden tijd? Niet als het aan Bibliotheken Zuidoost Friesland (BZOF) ligt! De Bibliotheek, die vestigingen heeft in Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland, is volop in beweging en wordt steeds veelzijdiger. We spraken daarover met Carla Groenhof, coördinator Weststellingwerf van BZOF: “We groeien mee met de samenleving, bijvoorbeeld door computercursussen te geven of Nederlandse les aan te bieden.”

Als je aan iemand zou vragen wat een Bibliotheek is, dan zullen de meeste mensen zeggen dat het een plek is waar je boeken kan lenen. Maar de Bibliotheek heeft veel meer te bieden dan boeken, tijdschriften en kranten. Sterker nog, ze zijn volop in beweging en kijken naar wat de maatschappij om hen heen nodig heeft.

Een paar jaar geleden hebben alle Nederlandse Bibliotheken afspraken gemaakt met de overheid. Daarin staat deze veranderende rol beschreven. Carla Groenhof is coördinator Publieksdiensten Weststellingwerf van Bibliotheken Zuidoost Friesland, wat inhoudt dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de ‘klassieke’ functie van de Bibliotheken in Weststellingwerf. Daarnaast is ze een enthousiaste voorstander van de nieuwe functies die in het verschiet liggen: “In onze Bibliotheken bedienen we zo’n 80.000 inwoners in acht verschillende dorpen en ook in de omliggende dorpen. Het zou toch prachtig zijn als we al die mensen kunnen ondersteunen of verder kunnen helpen. We kunnen als Bibliotheek een centrale rol in de samenleving spelen en een plek zijn waar mensen terecht kunnen voor al hun vragen. Op die manier groeien we mee en blijven we relevant.”

Informatiepunt Digitale Overheid

Meegroeien met de huidige samenleving, dat doet de Bibliotheek op verschillende manieren. Zo opent binnenkort het Informatiepunt Digitale Overheid. Carla: “Er moeten steeds meer zaken online geregeld worden, denk bijvoorbeeld aan het doen van belastingaangifte, het aanvragen van een uitkering of het zoeken naar hulp in de huishouding. Door het coronavirus is deze digitalisering in een stroomversnelling geraakt. Voor sommige mensen heel handig, maar er zijn ook mensen die niet zo makkelijk en snel meekomen.”

Carla heeft het over mensen die online en op de computer niet uit de voeten kunnen, omdat ze weinig computervaardigheden hebben en of lezen lastig vinden. De overheid geeft aan dat zeker 4 miljoen mensen niet digitaal vaardig zijn en daarvan 2,5 miljoen mensen lezen lastig vindt. Door digitale ongeletterdheid raken steeds meer mensen in de problemen, bijvoorbeeld omdat ze niet op tijd reageren op berichten van de overheid. Het Informatiepunt Digitale Overheid is in het leven geroepen om deze mensen te helpen en wegwijs te maken: “We kunnen niet met ze meekijken natuurlijk,” legt Carla uit. “Want veel gegevens die je verwerkt bij de digitale overheid is privacygevoelig, maar we gaan ze wel een heel eind op weg helpen.”

Alle mensen die in de Bibliotheek aan de balie werken worden opgeleid om iedereen zo goed mogelijk te helpen: “We willen deze hulp zo toegankelijk mogelijk maken. Je hoeft geen afspraak te maken. Je mag altijd langskomen (tijdens openingstijden) en we je helpen je graag op weg bij de balie.”


Lessen Nederlandse taal

Naast het informatiepunt worden er ook regelmatig Nederlandse lessen gegeven in de Bibliotheek. Deze lessen worden gevolgd door zowel Stellingwervers met een migratieachtergrond, als volwassenen die in Nederland zijn geboren en opgegroeid. Voor de klas staan opgeleide docenten: “Als je niet goed Nederlands kan spreken of begrijpen, dan kom je een stuk moeilijker mee met de maatschappij,” legt Carla uit. “Heb je weleens een brief van de overheid gekregen? Dan is het goed voor te stellen dat deze brieven voor sommige mensen echt moeilijk te lezen zijn.”

Laaggeletterdheid en ongeletterdheid komt in Nederland meer voor dan je denkt: “Het is een taboe, mensen schamen zich er soms voor. Terwijl dat helemaal niet hoeft natuurlijk. Ik snap wel dat het een lastige stap kan zijn om na zoveel jaren weer in de schoolbanken te kruipen voor taallessen. Daarom is het zo goed dat de lessen in de Bibliotheek worden gegeven, want er is er altijd eentje in de buurt.” Mensen die zich inschrijven voor de taallessen komen overal vandaan: “Sommige zijn zelf op ons afgestapt om zich aan te melden, anderen komen via de gemeente, de school van hun kinderen of zelfs via hun werkgever bij ons terecht.” De Bibliotheek zoekt zelf ook contact met werkgevers en bedrijven en probeert op die manier mensen te motiveren om ook de taallessen te volgen: “Beter Nederlands begrijpen kan je op zoveel vlakken helpen!”

Naast de lessen zijn er ook regelmatig ‘Taalmaatjes’ te vinden in de Bibliotheek. Dit zijn taalcoaches uit de buurt die samen met iemand gaan kletsen om het Nederlands te oefenen: “Je leert een taal veel beter en sneller als je het ook regelmatig oefent. Daarnaast is het ook goed voor iemands netwerk.” De Bibliotheek is altijd op zoek naar nieuwe Taalmaatjes, op hun website vind je de vacatures.

Kinderen

Natuurlijk organiseert de Bibliotheek ook voor kinderen diverse activiteiten en werkt het samen met zowel kinderdagopvangen, basisscholen en middelbare scholen. Doel is om vooral de kinderen te laten zien hoe leuk lezen is. Afgelopen 19 juni was er bijvoorbeeld BoekStartDag voor de allerjongste lezers. Kinderen en jongeren tot achttien jaar kunnen sowieso rekenen op een gratis lidmaatschap.


Een frisse wind

Er gaat dus heel wat veranderen in de Bibliotheek de aankomende periode: “We willen een ontmoetingsplek zijn, waar je met andere dorps- en buurtgenoten kan leren, lezen en jezelf kan ontwikkelen.” Naast het Informatiepunt Digitale Overheid, de taallessen en de activiteiten voor kinderen wil de bibliotheek de volgende jaren nog veel meer organiseren. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg de Bibliotheek dan op Facebook, Instagram of LinkedIn. Of loop natuurlijk gewoon naar binnen, de medewerkers helpen je graag!

Meer informatie

Wil je meer informatie over de vernieuwde functie van de bibliotheek? Ben je bijvoorbeeld werkgever van een bedrijf waar veel werknemers worstelen met taal en lezen, of heb je zelf behoefte aan een cursus Nederlandse taal of digitale vaardigheden? Mail dan gerust naar info@bzof.nl of bezoek de website www.bzof.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00