Gedeputeerde Avine Fokkens opent met de mobiele app de eerste deelfiets, op het station van Mantgum. Samen met Oumar Sylla van Deelfietsen Nederland en Milfred Hart van Arriva Nederland.
Gedeputeerde Avine Fokkens opent met de mobiele app de eerste deelfiets, op het station van Mantgum. Samen met Oumar Sylla van Deelfietsen Nederland en Milfred Hart van Arriva Nederland. Foto: Johan Vogelzang

Op maar liefst 24 Friese bus- en treinstations deelfietsen te leen

Politiek

FRIESLAND - Op 24 bus- en treinstations in heel Friesland staan sinds vandaag (1 juli 2021) in totaal 96 deelfietsen. Als reiziger kun je die fiets met je telefoon en QR-code van slot ontdoen en voor 1,50 euro per uur (6 euro maximaal per dag) gebruiken om naar de plek van je bestemming en weer terug naar het station te fietsen. Het zijn geen elektrische fietsen overigens, al zijn ze er - indien nodig - wel naar om te bouwen.

De deelfietsen zijn op initiatief van provincie Fryslân neergezet, in samenwerking met vervoerders Arriva en NS en met het bedrijf Deelfiets Nederland uit Zwolle, dat de 96 fietsen in prachtig blauw geverfd frame met rode pompeblêden erop heeft aangeleverd. De ceremoniële openingshandeling was vanmiddag op het station van Mantgum.

Reizen naar eindbestemming wordt makkelijker gemaakt

Met de komst van deelfietsen op bijna alle stations in Fryslân proberen provincie Fryslân, Arriva Nederland en Deelfiets Nederland het gebruik van het openbaar vervoer nog meer te stimuleren. Het bereiken van de eindbestemming, anders dan het treinstation, is met de komst van deze deelfietsen gemakkelijker geworden voor de reiziger.

Als gebruiker moet je de fiets wel weer terugzetten in de fietsenstalling van het station waar je hem hebt geleend. Anders tikt de euroteller door. Dat zorgt ervoor dat de deelfietsen niet overal en nergens op straat of in het gras worden gedeponeerd wanneer de gebruiker er klaar mee is. 


De QR-code van elke deelfiets zit vooraan op de ‘neus’ van de fiets - Foto Johan Vogelzang

Goed voor de leefbaarheid in provincie Friesland

Gedeputeerde Avine Fokkens van provincie Fryslân is er erg blij mee: “Ik hoop dat het aanslaat, want een project als dit is goed voor de leefbaarheid in onze provincie. Dit is bovendien een mooie extra service om de reizigers te verleiden weer in het openbaar vervoer plaats te nemen.” In het voorbije coronajaar is het aantal reizigers in het openbaar vervoer met veertig procent gedaald, zo werd eerder deze week bekend.

Regiodirecteur Milfred Hart van Arriva Nederland: “We waren zelf ook met plannen bezig om deelfietsen te combineren met onze treinen en bussen, maar toen we hoorden van dit project van de provincie hebben we besloten het geld dat we voor ons project opzij hadden gezet, hiervoor te gaan gebruiken. Wij denken dat deze oplossing van het bedrijf Deelfiets Nederland een uitstekende manier is voor onze reizigers om hun reis makkelijker te maken naar hun plaats van bestemming.”

Vanwege corona iets later dan gepland

Oprichter Oumar Sylla van Deelfiets Nederland: “Het zou februari dit jaar al van start zijn gegaan, maar is vanwege corona iets later geworden. Maar we zijn er ontzettend blij mee dat het ons gegund is om dit project uit te voeren.” Provincie Fryslân heeft in 2020 een aanbesteding uitgezet waar vijf bedrijven op hebben gereageerd en waarbij de keuze op het Zwolse bedrijf viel.

De 24 stations in Friesland met deze deelfietsen:

Het gaat om de nuvolgende busstations van Arriva: Drachten (Van Knobelsdorffplein), Joure, Dokkum, Lemmer, Oosterwolde en Drachten (Transferium Oost). De Friese treinstations met deze deelfietsen zijn: Buitenpost, Feanwâlden, De Westereen, Leeuwarden-Camminghaburen, Hurdegaryp, Harlingen, Franeker, Dronrijp, Mantgum, IJlst, Workum, Hindeloopen, Koudum/Molkwerum.

Op de NS treinstations van Grou, Akkrum en Wolvega staan deze deelfietsen nu ook. Op de treinstations Leeuwarden Centraal, Sneek en Heerenveen zijn al andere vormen van deelfietsen bedacht, daar is al in voorzien op een andere manier.


Je krijgt als reiziger de deelfietsen in Friesland op een presenteerblaadje, in de fietsenstalling op het betreffende bus of trein station. - Foto Johan Vogelzang

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00