Anita Andriesen
Anita Andriesen Foto: Provincie Fryslân

Wie wint de 10.000 euro van de Anita Andriesen-prijs?

Politiek

FRIESLAND - Voor de Anita Andriesen-prijs zijn dit jaar twee projecten genomineerd. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Anita Andriesen, de in 2008 te vroeg overleden bevlogen PvdA-politica die onder andere gedeputeerde van de provincie Fryslân was. Het winnende project krijgt 10.000 euro.

De provincie heeft op maandag 14 juni 2021 bekend gemaakt dat de twee genomineerden zijn: Staatsbosbeheer en het Veenatelier van Places of Hope. Staatsbosbeheer heeft ‘de toekomst van de Boschplaat op Terschelling’ ingediend en Het Veenatelier van Places of Hope is genomineerd voor ‘de toekomst van de Veenweide in Fryslân’.

Bekijk de filmpjes op de sociale media

Deze week kan iedereen de filmpjes over de genomineerden bekijken via de social media-kanalen van de provincie Fryslân en van Keunstwurk. Gedeputeerde Hoogland van de provincie Fryslân zal aanstaande vrijdag de prijswinnaar bekend maken. Het programma hiervoor is tussen 15:00 – 16:30 uur online te volgen via het Facebookevent van Keunstwurk en de provincie Fryslân.

Achtergrondinformatie over de prijs:

De Anita Andriesenprijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is een oeuvreprijs, die in 2010 voor het eerst werd uitgereikt. Het doel van deze prijs is een impuls te geven aan het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân.

Wordt elke drie jaar uitgereikt

Personen, organisaties en samenwerkingsverbanden kunnen zich zelf aanmelden voor de prijs. Aangemelde projecten dienen een voorbeeld van verbetering te zijn van de kwaliteit van het landschap, stedenbouw, architectuur en ruimtelijke vormgeving in het algemeen. De Anita Andriesenprijs wordt elke drie jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000. De prijs is bestemd voor de organisatie van een publieksevenement rondom het voorbeeldproject van de winnaar. Zo kunnen de inwoners van Fryslân ook kennis maken met ruimtelijke kwaliteit vanuit perspectief van de winnaar.

Anita Andriesen

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben in 2010 besloten dat de prijs voor ruimtelijke kwaliteit ter nagedachtenis van  Anita Andriesen de “Anita Andriesenprijs voor Ruimtelijke Kwaliteit” zal heten. PvdA gedeputeerde Anita Andriesen (1957-2008) droeg de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân een warm hart toe, en hechtte daarbij zeer aan concrete resultaten: ‘Niet alleen praten over ruimtelijke kwaliteit, maar doen! Fryslân zichtbaar mooier maken. Met het Friese goud, het Friese landschap moeten we uiterst zorgvuldig omgaan’ aldus wijlen Anita Andriesen.

Adviescommissie Anita Andriesenprijs

De adviescommissie geeft advies aan Gedeputeerde Staten over het toekennen van de Anita Andriesenprijs en draagt een winnaar voor. De adviescommissie bestaat uit:

Bertus de Jong (landschapsarchitect), Mathijs Dijkstra (landschapsarchitect), Ankie Boomstra (specialist kunst in de openbare ruimte), Sandra van Assen (stedenbouwkundige en architect), Jelle de Jong (architect).

Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 19 uur geleden
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 23 uur geleden
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00