Buitenzwemlocatie bij Hollum, op Ameland.
Buitenzwemlocatie bij Hollum, op Ameland. Foto: Provincie Fryslân

Op deze locaties in Friesland kun je veilig buiten zwemmen:

Politiek

FRIESLAND - Ieder jaar wijst de provincie Fryslân zwemwaterlocaties voor oppervlaktewater aan. Op deze zwemwaterlocaties wordt het water regelmatig getoetst op hygiëne en veiligheid. 

Daarnaast wordt er door de provincie bepaald of er zwemwaterlocaties verdwijnen of dat er juist één of meerdere nieuwe goedgekeurde buitenzwemplekken bijkomen. 

In Friesland dit jaar 53 officiële buitenzwem-locaties

Dit jaar zijn er in Fryslân 53 officiële zwemwaterlocaties. Ten opzichte van het jaar ervoor is er één zwemlocatie bijgekomen. Skûlenboarch in Drogeham is de 53-ste en daarmee nieuwste locatie waaraan de functie zwemwater is toegekend. 

Twee locaties met negatief zwemadvies

Voor de zwemwaterlocaties Swimplak Eastermar en Terherne geldt dit jaar een negatief zwemadvies. Voor Swimplak Eastermar is dit advies gebaseerd op de kwaliteit van het zwemwater over de laatste jaren. 

Voor zwemlocatie Terherne is de combinatie van toenemende drukte van beroepsvaart en de ligging, dicht aan het Prinses Margriet-kanaal, de reden waardoor de veiligheid van zwemmers niet langer kan worden gewaarborgd. 

Maatregelen voor een betere waterkwaliteit en veiligheid

Een negatief zwemadvies betekent overigens niet dat een zwemwaterlocatie ook daadwerkelijk verdwijnt. Het betekent wel dat er maatregelen getroffen moeten worden om voor een betere waterkwaliteit en veiligheid te zorgen.

Met het oog op de toekomst en gelet op klimaatverandering, heeft Provincie Fryslân uitgesproken om in te willen zetten op meer én betere zwemwaterlocaties. Een goede waterkwaliteit is dan een basisvoorwaarde. In lijn met deze toekomstvisie zullen Wetterskip Fryslân en FUMO, in samenspraak met de provincie en gemeente, onderzoeken of er (extra) maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er ook in Eastermar en Terherne weer veilig buiten kan worden gezwommen.

Ziehier de actuele kaart met Friese zwemwater-locaties:

De provinciale kaart, waarop de 53 zwemwaterlocaties staan aangegeven, is als bijlage toegevoegd aan dit bericht en online te raadplegen via de website en app van www.zwemwater.nl.

Plattegrond met de 53 locaties voor buiten zwemmen in de provincie Friesland.
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 22 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00