Tips om giftige berenklauw te bestrijden
GezondheidFRIESLAND - Ze zijn er weer, overal in onze provincie Friesland: berenklauwen. Deze plant ziet er uit als een grote broer van het fluitekruid, maar is giftig en pas er dus goed mee op. De gemeente Leeuwarden heeft een filmpje online gezet waarin je leert hoe je deze plant kunt bestrijden.
Met dank aan het Rode Kruis kunnen we je vertellen wat er zo gevaarlijk is aan de berenklauw. Als je huid is blootgesteld aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of als je huid oppervlakkig in aanraking is geweest met de plant in combinatie met zonlicht, krijg je de volgende klachten:
Wat doe je na contact met de berenklauw?
Medewerker Geert van de gemeente Leeuwarden meldt hoe je ze kunt bestrijden en wat de gemeente Leeuwarden aan de berenklauw doet. Vraag gerust aan je eigen gemeente hoe ermee om wordt gegaan en let ondertussen vooral zelf goed op!
Het filmpje van de gemeente Leeuwarden: https://www.youtube.com/watch?v=IPQsxmXs-Vw.
Ze zijn eetbaar, maar weet wat je doet
Website Wikipedia weet te melden dat in landen als Rusland, Estland, Letland en Litouwen de stengels van de berenklauw in de zon te drogen worden gelegd. Op de stengel vormen zich dan zoete, witte kristallen. De 15 tot 20 centimeter lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes.
De stengels moeten wel geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moeten dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen.
De grote, aromatische bloemknoppen zijn van mei tot augustus rauw te gebruiken in salades. De zaden van de kleine of gewone berenklauw zijn ook te gebruiken. De smaak is enigszins vergelijkbaar met die van kardemom: bergamot, citroen en kamfer. Te gebruiken bij koken maar ook gemalen in salades.