Foto van de actiegroep Tsjingas uit Nijbeets uit 2018, toen speelde het protest tegen de gaswinning ook al.
Foto van de actiegroep Tsjingas uit Nijbeets uit 2018, toen speelde het protest tegen de gaswinning ook al. Foto: Groen Links Opsterland

Friezen bij nationaal protest tegen gaswinning

Algemeen

FRIESLAND - Bewonersgroepen van kleine gasvelden uit Friesland en de rest van Nederland hebben geen draagvlak voor het schadeprotocol dat 1 juli in werking treedt. Dat staat in een petitie die zij woensdag 24 juni aanbieden aan de Tweede Kamer. Van Friesland tot Noord Holland, Twente en van Noord-Brabant tot Groningen: allerlei actiegroepen hebben de petitie ondertekend.

Met het sluiten van het Groningen-veld komt er extra veel druk op deze velden die op het moment versneld worden leeggepompt. Ondanks de roep om de energietransitie vorm te geven geeft het Ministerie van Economische Zaken nog dagelijks winningsvergunningen uit met alle risico voor mens, milieu en maatschappij.

Burgerbeweging ‘Kleine Velden’ komt in protest

Dat zegt Burgerbeweging KLEINE VELDEN, het landelijk samenwerkingsverband Mijnbouw Winning- en opslagvelden Nederland (www.kleinevelden.nl). Het is een samenwerkingsverband van 30 organisaties. Deze burgerbeweging komt in actie. Minister Wiebes komt met het ‘schadeprotocol voor de ‘kleine gasvelden’ dat 1 juli in werking treedt. Volgens de schaderegeling die de minster in wil laten gaan is het nog altijd aan de burger om schade door gaswinning aan zijn huis te bewijzen. 

Met dit protocol dwingt Wiebes de individuele burger met schade om het op te nemen tegen een batterij van duurbetaalde juristen van de overheid en de mijnbouwondernemingen zoals de NAM en Vermilion.

Burgers straks nagenoeg kansloos tegen juristen

De burgerbeweging stelt: “In plaats van het belang van de lokale bevolking op de eerste plaats te zetten. Daarmee zijn burgers nagenoeg kansloos. De bewonersgroepen roepen de minister op om voor de inwoners van Nederland met mijnbouwschade op te komen en de bewijslast om te draaien.”

Jeannette van der Velde van de Stichting GAS DrOvF (Drenthe, Overijssel, Friesland): “Dit protocol is eenzijdig juridisch dichtgetimmerd en er is niets geleerd van de enorme ellende die mensen in Groningen hebben. Hou eerst maar eens de parlementaire enquête die Groningen beloofd is en kijk naar de lessen die ervan geleerd moeten worden, nu gaan we weer een soort juridische haarkloverij inrichten met alle kosten van dien.” 

Monique Plantinga van Stichting Tsjingas uit Nijbeets:

“Het maakt niet uit waar je in Nederland woont, iedere burger die met mijnbouw te maken heeft moet op dezelfde manier behandeld worden” zegt Monique Plantinga van de stichting Tsjingas uit Nijbeets. De minister geeft in zijn motivering om hiervan af te wijken aan dat voor de jarenlange gaswinning in Groningen een uitzondering is gemaakt omdat de schade meldingen daar vele malen meer zijn. 

“Schade door gaswinning uit kleine velden wordt door Wiebes regelmatig gebagatelliseerd, waarom dan niet juist de bewijslast bij de mijnbouwer neer leggen?”, vraagt Elias Bom van Laat Woerden niet Zakken zich af. “Dan heb je gelijk een andere business case en zal de mijnbouwer (en de overheid) meer verantwoord met bewoners en omgeving moeten omgaan”. 

Prijskaartje van gaswinning? 

Niet alleen bestaat het risico dat huizen kapotgaan maar ook dalen de huizen in onroerende waarde rondom gaswinningslocaties. “In wezen stelen overheid en mijnbouwer van bewoners in de buurt van gaswinning” stelt Van der Velde. “Ze zijn samen verantwoordelijk en genieten van alle profijt maar ze leggen de rekening neer bij de bewoners van het gebied.”

“Schade door gaswinning is grillig, het ene huis heeft er wel last van de andere niet. Inmiddels heb ik diverse verhalen. Vaak tenenkrommend en lijken op de levens-ontwrichtende casussen uit Groningen in de zin van ‘kastje-naar-de-muur’en ‘levens-in-de-wachtstand’ maar dan uit Friesland of Drenthe.”

“Iedereen in Nederland moet zich realiseren dat gas over de ruggen van inwoners gewonnen wordt. Als we met zijn allen vinden dat gas uit Nederland nog nodig is dan hangt daar ook een prijskaartje aan”. 

Nog meer schadeprotocollen op komst

Het schadeprotocol ‘kleine gasvelden’ is de eerste in een rij van schadeprotocollen die Wiebes aan het opstellen is. Later volgen Zoutwinning, mijnbouw Limburg en geothermie. Primeur: De aanbieding is een primeur. Door de ‘Corona maatregelen’ is het niet mogelijk om de petitie fysiek aan te bieden en gebeurd dit voor het eerst digitaal. 

De livestream is te volgen via: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/vondelingkamer.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00