Raynaud Ritsma van Vangrail presenteert het Popwerf Festival
Raynaud Ritsma van Vangrail presenteert het Popwerf Festival Foto: Raynaud Ritsma

Muzikale scholen gaan strijd met elkaar aan op het Popwerf Festival

Cultuur

WESTSTELLINGWERF - Op 3 juni is het eindelijk zover. Dan vindt het Popwerf festival plaats via een livestream. Van 13.30 tot 14.30 uur kunnen alle scholen live meekijken naar tien optredens. Vanuit een studio in Leeuwarden toont presentator Raynaud Ritsma alle muziekvideo’s. Daarna kiest de jury de top-3 basisschoolacts en de beste act uit het voortgezet onderwijs. De jury bestaat uit wethouder Roelof Theun Hoen, leerkracht Bonny Appelman en muzikant Joost Koppert van de band Roots Rising.

Repetities in volle gang

De afgelopen weken hebben leerlingen van de basisscholen en middelbare scholen in Weststellingwerf druk gerepeteerd. Tien acts staan in de startblokken om volgende week een professionele muziekvideo te maken van hun nummer. Op 27 en 28 mei rijden de popcaravans opnieuw langs de scholen, dit keer met opname apparatuur en cameramensen. In ongeveer een half uur tijd wordt van elke act een strakke muziekvideo gemaakt.

Volop genieten

Afgelopen week maakte presentator en muzikant Raynaud Ritsma nog een vlog met de laatste tips voor de jonge muzikanten. Hij raadt hen aan goed over hun kleren na te denken en echt samen te spelen. En het allerbelangrijkste: ervan genieten!

En de winnaars…?

De winnaars winnen een geldprijs voor hun school, te besteden aan muziekprogramma’s, instrumenten of andere apparatuur om de muzieklessen nog beter te maken. Want de gemeente Weststellingwerf en de schoolbesturen hebben goed muziekonderwijs hoog in het vaandel staan.

Hoe is Popwerf ontstaan?

Het idee voor een popfestival voor leerlingen speelde al langer. In 2020 kon de geplande eerste editie door corona niet doorgaan. Toch kwamen de scholen al voor de zomer weer bij elkaar om het over 2021 te hebben. En gaandeweg werd iedereen zo enthousiast dat er gezocht werd naar een manier waarop het popfestival kan plaatsvinden mét inachtneming van de coronamaatregelen. Popcaravans gingen toen langs scholen om leerlingen te inspireren met een live optreden.

Die maatregelen betekenen dat Popwerf in 2021 geen standaard festival met een podium en live optredens is. In plaats daarvan wordt het een ‘eurovisiesongfestival’ editie met professioneel opgenomen videoclips van de deelnemende acts.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 21 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00