De 33-jarige oplichter is aangehouden en naar het arrestantencomplex gebracht.
De 33-jarige oplichter is aangehouden en naar het arrestantencomplex gebracht. Foto: Politie Basisteam Oost-Fryslân

Pinpas-oplichter op heterdaad betrapt

Politie

TIJNJE - Een pinpas-oplichter uit Groningen die zich voordeed als een bankmedewerker is in Tijnje op heterdaad betrapt toen hij een pinpas wilde ophalen bij een 70-jarige vrouw uit het dorp.

De politie heeft afgelopen weekend bekend gemaakt dat op 12 mei 2021 de 33-jarige man uit Groningen is aangehouden in een woning op de Rolbregedyk in Tijnje in verband met oplichting. 

Pinpas moest met spoed worden opgehaald

De 70-jarige inwoonster van Tijnje had gedurende de dag meerdere telefoontjes ontvangen. Deze telefoontjes kwamen zogenaamd van haar bank met de mededeling dat haar pinpas was gebruikt bij frauduleuze praktijken en dat haar pinpas met spoed opgehaald moest worden door iemand van de bank. 

Ook moest ze de pas doorknippen maar de chip intact laten. Degene die de pas zou komen ophalen gaf een ‘unieke code’ zodat het vertrouwd zou zijn dat de pas afgegeven kon worden. Of onder de deurmat gelegd kon worden. 

De vrouw had het gelukkig snel door

Gelukkig had de vrouw meteen argwaan en belde tussen de telefoontjes door met de politie. De politie meldt: “Wij zijn met twee agenten in burgerkleding in haar woning gaan zitten wachten op de ‘koerier van de bank’. Na heel veel geduld en meerdere telefoontjes kwam er iemand aan de deur om de pas op te halen. Nadat hij de woning binnenliep is hij meteen aangehouden.”

Telefoon en auto van de oplichter in beslag genomen

“Bij de aanhouding werd de 33-jarige man onwel. Na controle moest de man een nacht ter observatie in het ziekenhuis in Heerenveen blijven. De volgende ochtend is hij naar het arrestantencomplex gebracht voor verder onderzoek en verhoor. De telefoon en de auto van de verdachte zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.”

“Deze manier van oplichting komen wij steeds vaker tegen en is bijna altijd gericht op ouderen. Uw bank belt nooit om uw pinpas op te halen of om codes te vragen. Geef dit dan ook nooit af aan iemand anders! We kunnen hier niet vaak genoeg voor waarschuwen.”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00