Van links naar rechts wethouder Hein Kuiken, kinderburgermeester Karlijn de Snoo, loco-kinderburgermeester Fien Mare Lemke, voorzitter Leergeld Leeuwarden Jet van Gelder, voorzitter Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland Coby van der Laan.
Van links naar rechts wethouder Hein Kuiken, kinderburgermeester Karlijn de Snoo, loco-kinderburgermeester Fien Mare Lemke, voorzitter Leergeld Leeuwarden Jet van Gelder, voorzitter Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland Coby van der Laan. Foto: Eigen foto

Campagne gestart om arme kinderen te helpen

Samenleving

LEEUWARDEN - De stad Leeuwarden is uitgekozen als startpunt voor de nationale campagne van Sam&, dat kansen wil bieden aan kinderen die in armoede opgroeien. Het samenwerkingsverband Sam& bestaat uit Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.

Zij willen zorgen dat dromen van kinderen die in armoede leven ook in vervulling kunnen gaan, zelfs als er thuis even geen geld voor is. Volgens cijfers groeit in de Friese hoofdstad Leeuwarden 1 op de 8 kinderen in armoede op, in de rest van Nederland is dat 1 op 12.

Nu de grootste coronalockdown-crisis voorbij is gaan de meeste kinderen en jongeren weer naar hun (binnen)sport- of muziekclub, kopen schoolspullen, vieren hun verjaardag of gaan naar een pretpark. Voor 1 op de 12 kinderen in Nederland geldt dit niet en blijft dit een droom. Zij groeien op in armoede.

Driedimensionaal straatschilderij in Leeuwarden

Matthew May maakt deze boodschap heel tastbaar in een 3D straattekening die op het Wilhelminaplein in Leeuwarden is onthuld. Leeuwarden is een stad met veel kinderarmoede. Dit (kunstwerk) is de aftrap voor de campagne ‘Stel je voor dat elk kind écht mee kan doen’, waarmee kenbaar wordt gemaakt dat allerlei voorzieningen via Sam& binnen handbereik zijn voor kinderen die onder de armoedegrens leven. 

Sporten, muziekles, schoolgeld, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, terwijl dit voor 315.000 kinderen in Nederland geen vanzelfsprekendheid is. Sam& wil zorgen dat ook hún dromen in vervulling kunnen gaan, zodat zij - net als hun leeftijdgenoten - gewoon kunnen meedoen. 

Speciale website om je aan te melden

Via het digitale loket www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders en intermediairs zoals leerkrachten, wijkteams, schuldhulpverleners een aanvraag doen voor voorzieningen die kunnen helpen als er thuis weinig geld is. Dankzij de samenwerking, gestart in 2017, is er een flinke groei (55 procent) in het totaal aantal keer dat de samenwerkingspartners kinderen hebben geholpen.

Armoede is in Leeuwarden een groot probleem

Ondanks de flinke toename afgelopen jaren, zijn er nog veel kinderen die niet mee kunnen doen met leeftijdsgenoten. Sam& verwacht dat het aantal kinderen dat hulp nodig heeft zal stijgen als gevolg van de coronacrisis. Eén op acht kinderen in Leeuwarden groeit op in armoede. Hoewel gemiddeld één op de twaalf kinderen in Nederland opgroeit in armoede is dit probleem in Leeuwarden nog groter. 

In de stad komen ruim één op de acht kinderen uit gezinnen die de eindjes met moeite aan elkaar kunnen knopen. Reden voor Sam& om juist op deze locatie de straattekening te onthullen. “In dit prachtige 3D interactieve kunstwerk zijn allerlei voorzieningen gevisualiseerd die de Sam&werkingspartners bieden. Zoals een duikplank om van te springen. Een voetbal om op te zitten, een laptop om achter te kruipen, een ballon om vast te houden en een giraffe waar je op kunt zitten”, legt Monique Maks, bestuurder van Sam&, uit.

“We willen ervoor zorgen dat het voor deze kinderen niet bij dromen blijft, maar werkelijkheid wordt met onze hulp. Door zichtbaar te maken welke ondersteuning we precies kunnen bieden, hopen we zo veel mogelijk gezinnen te bereiken die een steuntje in de rug nodig hebben.” 

Leeuwarder wethouder Hein Kuiken blij met initiatief

Wethouder Hein Kuiken is blij met het initiatief van Sam&. “In Leeuwarden is de kans op armoede onder kinderen helaas groter dan in veel andere delen van Nederland. Deze kinderen komen uit gezinnen waarin geldzorgen het dagelijkse leven overheersen. Het zijn kinderen voor wie vanzelfsprekende zaken, zoals schoolreisjes, vakantie, nieuwe kleding, sporten en verjaardagscadeautjes zelden of nooit voorkomen.”

Hij vervolgt: “Alle kinderen hebben het recht om te sporten, spelen en plezier te maken. Het is dan ook geweldig dat Sam& allerlei leuke activiteiten toegankelijk maakt.” Jet van Gelder, voorzitter van Stichting Leergeld Leeuwarden, staat het welzijn van kinderen voorop. “Meedoen is voor de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk. Als dat niet lukt of een kind zich zorgen maakt over geld, kan een kind zich buitengesloten voelen.”

“Dat gaat soms ten koste van de schoolcijfers. We vinden dat ieder kind moet kunnen meedoen. En in deze tijd zijn we er óók voor de kinderen van ouders die door corona hun baan verliezen of in aanmerking komen voor tijdelijke regelingen. Want kinderen mogen niet de dupe worden.”

Sam& is bedoeld voor alle kinderen 

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen zetten zij zich in om kinderen te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen, door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, vrije tijd en andere activiteiten.

Dit doet Sam& in samenwerking met gemeenten, lokale partners en bedrijven. Samen met het Nibud en Rabo Foundation biedt Sam& tevens informatie en oplossingen over opvoeden met geldzorgen. www.samenvoorallekinderen.nl. Optelsom van het aantal geholpen kinderen door de samenwerkingspartners, hier zit overlap in.

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport gisteren
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00