Een deel van natuurbegraafplaats Terwisscha.
Een deel van natuurbegraafplaats Terwisscha. Foto: Johan Vogelzang

Natuurbegraafplaats Terwisscha is populair

Cultuur

APPELSCHA – Natuurbegraafplaats Terwisscha aan de Kloosterweg krijgt bijna uitbreiding. De aanvraag voor een tweede ‘veld’ is inmiddels gedaan bij gemeente Ooststellingwerf, over een maand of vier verwacht beheerder Gerdo Heite dat de goedkeuring verkregen is. Reden voor Rondom de Stellingwerven om de begraafplaats te bekijken.

De natuurbegraafplaats bestaat sinds 2018 aan de Kloosterweg 11 en is de allereerste natuurbegraafplaats van Ooststellingwerf. Er zijn inmiddels veertien personen begraven. Zonder er veel ruchtbaarheid eraan te geven heeft Stichting Begraafplaatsen Appelscha al honderd begraafplekken verkocht.

Komt het door de locatie? Gerdo: “De natuurbegraafplaats ligt mooi beschut tegen het bos aan. De mensen die hier een plekje hebben gekocht komen overal vandaan. Veel uit de buurt, maar ook verder weg uit Friesland en ook mensen uit het Westen die iets met ons gebied hebben en bijvoorbeeld graag als ze overlijden weer terug willen.”

Het zijn eeuwigdurende plekken waar een eenmalig bedrag van 3500 euro per graf voor wordt betaald. Gerdo: “De eekhoorntjes en reeën mogen hier gewoon overheen lopen, het enige dat wij doen is zorgen dat de paden begaanbaar blijven en dat er geen gevaarlijke situaties in de bomen ontstaan. Verder laten we het over aan de natuur wat er gebeurt.”


Beheerder Gerdo Heite. - Johan Vogelzang

Met takkenruggen - door elkaar gevlochten takken die een muurtje vormen - is de natuurbegraafplaats omzoomd, zodat je kunt zien waar het begint en waar het eindigt. Verder wordt het zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Ook de kisten waarin mensen worden begraven dienen natuurlijk te zijn, oftewel van onbehandeld hout. Ook mag je er in een lijkwade worden begraven.

De kist of urn moet van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, dan wordt het milieu niet belast. Je as mag er niet worden verstrooid. Je mag er als lichaam worden begraven en ook als as, in een urn. Gedenkstenen moeten van hout zijn, zodat die ook natuurlijk zijn en het milieu niet belasten. De vorm van het hout mag je zelf bepalen. Een enkeling heeft een vlinder boven het graf, de meesten een ronde schijf van een boomstam. De nabestaanden mogen als ze dat willen het natuurgraf wel verfraaien met bloemetjes en dergelijke.

Het tweede ‘veld’ is al aangelegd, het ligt namelijk op eigen grond van de stichting. De takkenruggen liggen er al en een meanderend wandelpad is gecreëerd. Er komen zo’n 170 begraafplekken. Gerdo denkt dat de aanvraag over een maand of vier door de gemeente goedgekeurd zal zijn. Deze tweede natuurbegraafplaats ligt links tegen de algemene begraafplaats Terwisscha aan, vanuit de ingang bekeken. De huidige natuurbegraafplaats ligt aan de rechterkant.

Het middenstuk - algemene begraafplaats Terwisscha - telt graven met gedenkstenen, glazen grafmonumenten en strak gemaaide gazons met witte schelpenpaden. Het heeft een hele andere uitstraling dan die van een natuurbegraafplaats, maar past er toch wel goed bij. Het komt vast door de sfeer, de rust van het Drents Friese Wold met zacht geritsel en geruis en fluitende vogeltjes die zich tussen de relaxte stilte door laten horen.

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00