Judith Spijksma, de nieuwe conservator bij het Fries Museum.
Judith Spijksma, de nieuwe conservator bij het Fries Museum. Foto: Fries Museum

Nieuwe conservator bij Fries Museum heet Judith Spijksma

Cultuur

LEEUWARDEN - De nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum in Leeuwarden heet Judith Spijksma en ze gaat per 1 juni aan het werk in de Friese hoofdstad.

Judith Spijksma bekleedt momenteel dezelfde positie bij het Dordrechts Museum. Met deze jonge, ervaren conservator wil het Fries Museum zijn herkenbare, spraakmakende positie in de hedendaagse kunst uitstekend versterken.

Collecties verrijken

Judith meldt in een persbericht: “Ik kijk er erg naar uit om weer in Friesland aan de slag te gaan. Het Fries Museum heeft in omvang de derde collectie hedendaagse kunst in Nederland. Het is geweldig om daar verwervingen voor te doen die ook de Collectie Nederland verrijken en tentoonstellingen te maken die een relatie leggen met Friesland, relevant zijn voor Nederland en ook internationale allure hebben.”

“Daarnaast wil ik de lijn voortzetten die is ingezet door mijn voorganger Hanne Hagenaars door meer aandacht te besteden aan de hedendaagse kunst in Friesland.” Directeur Kris Callens is trots op de benoeming. “Judith heeft aansprekende ideeën op het gebied van verwervingen en tentoonstellingen. Als conservator heeft ze haar sporen verdiend in Dordrecht.”

Ze kent Friese en Nederlandse hedendaagse kunst goed

“Met Judith aan boord kan het Fries Museum zijn groeiende rol als nationaal spraakmakende plek voor hedendaagse kunst ten volle waarmaken. Vanuit haar vorige periode bij het Fries Museum kent zij de Friese infrastructuur voor hedendaagse kunst goed; het museum kan daar de komende tijd dan ook meer voor gaan betekenen. Ik kijk erg uit naar de hernieuwde samenwerking.”

Judith Spijksma studeerde kunstgeschiedenis en curatorial studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 2014 werkte ze bij het Fries Museum als medewerker hedendaagse en moderne kunst, als projectleider en als curator van onder andere de tentoonstellling Escher op reis. 

Vanaf 2018 heeft ze als conservator bij het Dordrechts Museum de hedendaagse en moderne kunst een sterke en herkenbare positie weten te geven. Zij is als co-curator verbonden aan de eerstvolgende editie van Into Nature, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in het Drentse landschap. Naast curator is Spijksma actief als adviseur bij onder andere het Mondriaan Fonds.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00