Zonnepanelen in Friesland zijn goed voor versnelling van de energietransitie in het kader van 'los van het (aard)gas'
Zonnepanelen in Friesland zijn goed voor versnelling van de energietransitie in het kader van 'los van het (aard)gas' Foto: Johan Vogelzang

Voucherregeling voor Friese energiecoöperaties wordt heropend

Algemeen

FRIESLAND - De voucherregeling voor energiecoöperaties in Fryslân wordt heropend en duurt van 3 mei 2021 tot en met 30 april 2022. De Voucherregeling Energiecoöperaties Fryslân ondersteunt en stimuleert energiecoöperaties in de provincie Fryslân om duurzame, lokaal opgewekte energie te leveren en hun project of businesscases te versterken.

De positieve effecten van de energiecoöperaties dienen ten goede te komen aan de directe omgeving. De regeling is aangepast en opnieuw opengesteld.

In 2019 is er in totaal 100.000 euro aan subsidiemiddelen beschikbaar gesteld, waarmee negentien projecten (zon, warmte, besparen en wind) voor een totaal van 46.841 euro zijn gesubsidieerd in de periode van 5 november 2019 tot en met 31 december 2020. Op basis van de ervaringen wordt de regeling aangepast en opnieuw opengesteld voor het resterende subsidieplafond van 53.158,88 euro voor de periode van 3 mei 2021 tot 30 april 2022.

Er is een aantal aanpassingen gedaan:

Eén van de aanpassingen is dat een energiecoöperatie nu maximaal vijftig procent van de subsidiabele kosten van 10.000 euro in plaats van 5.000 euro kan aanvragen, met een minimum van 500 euro.

Een andere aanpassing is dat cofinanciering door middel van subsidies nu wel reglementair mogelijk wordt gemaakt. Op grond van het nieuwe openstellingsbesluit is het nu wel toegestaan.

Meerdere aanvragen per indiener mogelijk

Bovendien kan een aanvrager nu tweemaal een aanvraag gehonoreerd krijgen op grond van de regeling, in plaats van éénmaal. Zolang de tweede aanvraag gaat op een andere activiteit dan waarvoor de eerste maal een subsidie is verstrekt.

De afgelopen jaren hebben lokale initiatieven ideeën en plannen bedacht die bijdragen aan de energietransitie. Deze plannen en projecten hebben professionele ondersteuning nodig. Een voucher kan hierbij helpen. Het gaat om projecten zoals collectieve zonnedaken, zonneweides, deelauto’s, isolatieprogramma’s, warmteprojecten en dergelijke.

Friesland heeft ongeveer 60 energiecoöperaties en is één van de koplopers in Nederland

Lokale energie initiatieven kunnen de spil vormen voor het versnellen van de energie-transitie en het creëren van bewustwording en draagvlak in Fryslân. Daarom wordt vanuit overheidsbeleid gestreefd naar lokale energiesystemen waarin burgers en bedrijven actief participeren.

De lokale energie initiatieven kunnen hun realisatiekracht vergroten als zij ondersteund worden met expertise en toegang tot financiering. Hierbij dient aandacht te bestaan voor lokale participatie, met een streven naar eigendom van de lokale omgeving in vijftig procent van de duurzame productie. Fryslân kent inmiddels zo’n 60 energiecoöperaties en is daarmee één van de koplopers van Nederland.

Wil je meer weten, check dan deze links:

Qua tekst kun je hier alles vinden: https://www.snn.nl/ondernemers/voucherregeling-energiecooperaties-fryslan-2021en hier vind je een nuttige video: https://www.youtube.com/watch?v=Bb4ucrO6uzE.

Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 57 minuten geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 6 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 8 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00