Burgemeester André van de Nadort overhandigt de oorkonde aan ereburger Johan Veenstra, voor zijn tomeloze inzet voor de Stellingwerfse taal, identiteit, cultuur en karakter.
Burgemeester André van de Nadort overhandigt de oorkonde aan ereburger Johan Veenstra, voor zijn tomeloze inzet voor de Stellingwerfse taal, identiteit, cultuur en karakter. Foto: Piet Bosma

Schrijver/dichter/spreker Johan Veenstra benoemd tot ereburger

Cultuur

WOLVEGA - De in heel Friesland bekende schrijver, dichter en spreker Johan Veenstra is dinsdagavond benoemd tot ereburger van zijn gemeente Weststellingwerf. Veenstra spreekt en schrijft namelijk zijn hele leven al in streekstraal Stellingwerfs en hij doet dat zo goed, prettig en interessant dat hij al jarenlang goed gelezen en beluisterd wordt, zowel op Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant als uiteraard in de Stellingwerfse media.

De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft Johan Veenstra benoemd. Al vijftig jaar schrijft en vertelt Johan Veenstra in zijn karakteristieke eigen streektaal Stellingwerfs en tekent hij daarin de Weststellingwerfse identiteit en haar karakter. Hij heeft deze erkenning meer dan verdiend.

Het ereburgerschap is een bijzondere blijk van waardering voor zijn werk en inzet. Johan Veenstra is een buitengewoon en uniek ambassadeur voor de Stellingwerfse taal, de gemeente Weststellingwerf en haar inwoners.

Verrast tijdens de gemeenteraadsvergadering

Verrast met benoeming ereburger Johan Veenstra werd in de raadsvergadering van 29 maart 2021 verrast met zijn benoeming tot ereburger. Hij was aanwezig om de maand van de streektaal in de raadsvergadering af te sluiten. Burgemeester André van de Nadort overhandigde hem de oorkonde met de officiële vermelding van zijn ereburgerschap. 

Oorkonde, penning en portretfoto op de galerij van de ereburgers

Op een later moment ontvangt Johan Veenstra ook nog een penning en wordt zijn portretfoto toegevoegd aan de galerij van ereburgers in het gemeentehuis. Ambassadeur voor het Stellingwerfs en Weststellingwerf Johan Veenstra is dit jaar 75 jaar geworden en woont zijn hele leven al in Weststellingwerf.

Romans, gedichten, voordrachten: alles in het Stellingwerfs

Hij is schrijver van verhalen en romans, dichter, spreker, columnist, vertaler en verteller in het Stellingwerfs. De verhalen van Johan Veenstra zitten vol met humor, maar ontroeren ook. Bovenal karakteriseren zijn verhalen de Weststellingwerfse identiteit.

Columns voor Omrop Fryslân en Leeuwarder Courant

Johan Veenstra droeg jarenlang een verhaal voor bij Omrop Fryslân, onder de naam Stellingwarver Stiekelstokkies. En hij schrijft columns voor de Leeuwarder Courant. Volgens zijn eigen telling heeft hij 3.271 keer een spreekbeurt in het Stellingwerfs gegeven. Johan Veenstra heeft veel prijzen gewonnen. 

Hij was Ridder in Orde van Oranje Nassau

In 2001 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk in en voor het Stellingwerfs. Eind 2020 won hij de Rink van de Veldeprijs met zijn boek ‘Vroeger is veurgoed veurbi’j’. Het was voor het eerst dat deze prijs werd toegekend voor een boek dat in een streektaal is geschreven.

Weststellingwerf kent nu zeven ereburgers

Met de benoeming van Johan Veenstra heeft de gemeente Westtellingwerf nu zeven ereburgers. Het ereburgerschap is een bijzondere blijk van waardering voor personen die lange tijd met publieke erkenning hebben bijgedragen aan de Weststellingwerver gemeenschap en beeldvorming van de gemeente. Johan Veenstra sluit aan in de rij van ereburgers. Zijn voorgangers zijn burgemeester Remco Heite, wethouder Arend Heida, arts Pieter Hendrikus Brons, burgemeester Hendrik Huisman, raadslid Johannes Mooij en burgemeester Hendrik L. Dedden.

Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 minuten geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
.
Dit is er allemaal te doen op Koningsdag Evenement 21 apr, 08:00