In gebruik name van de speeltoestellen door v.l.n.r. Dennis Benedictus (SBB), Manon van Wesel (SBB), wethouder Roelof Theun Hoen en Jan Bekhof (Plaatselijk Belang de Eendracht).
In gebruik name van de speeltoestellen door v.l.n.r. Dennis Benedictus (SBB), Manon van Wesel (SBB), wethouder Roelof Theun Hoen en Jan Bekhof (Plaatselijk Belang de Eendracht). Foto: Piet Bosma

Speeltoestellen bij Spokedam officieel geopend verklaard

Samenleving

NOORDWOLDE - De nieuwe speeltoestellen bij recreatieterrein Spokedam in Noordwolde zijn vrijdagmiddag voor geopend verklaard door vertegenwoordigers van de werkgroep ‘Upgrade Spokedam’, Staatsbosbeheer en de gemeente Weststellingwerf.

Samen knipten ze de linten van de schommels door (één van de speeltoestellen), om zo alle speeltoestellen vrij te geven voor gebruik. ‘Upgrade Spokedam’ is een project van enkele jaren met verschillende fases. Deze opening is de afronding van de eerste fase.

Ooit populaire trekpleister is in verval geraakt

De ooit tot in de wijde omgeving populaire trekpleister van Noordwolde is in de loop der jaren in verval geraakt. Enkele jaren geleden werden de speeltoestellen op Spokedam afgekeurd en door Staatsbosbeheer verwijderd. Reden voor Plaatselijk Belang de Eendracht om in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer en de gemeente Weststellingwerf om te kijken naar de mogelijkheden van het hele gebied.

In november 2019 werd er een bijeenkomst georganiseerd waarin inwoners van Noordwolde en alle belangstellenden hun ideeën en wensen konden aangeven. Vanuit deze bijeenkomst is een werkgroep ontstaan met inwoners van Noordwolde, Plaatselijk Belang de Eendracht, de Ondernemingsvereniging Noordwolde, de recreatiesector in Noordwolde, Gemeente Weststellingwerf en Staatsbosbeheer. 

Mooie plannen ontwikkeld, opgesplitst in drie fases

De werkgroep heeft mooie plannen ontwikkeld en deze plannen opgedeeld in drie fases. Het plaatsen van de speeltoestellen is in het projectplan de eerste fase. De werkgroep heeft gekozen voor speeltoestellen met een natuurlijk karakter zodat deze mooi opgaan in de omgeving. 

De afgelopen twee weken heeft het bedrijf Arkema uit Boijl de speeltoestellen geplaatst. Leden van de werkgroep en de plaatselijke jeugd verleenden hierbij hand- en spandiensten. De werkgroep heeft van verschillende instanties subsidiegelden gekregen en heeft gezorgd dat Plaatselijk Belang de Eendracht de trotse eigenaar is geworden van de speeltoestellen.

‘We willen allemaal dit gebied weer aantrekkelijk maken’

Staatsbosbeheer reageert enthousiast op de samenwerking. Dennis Benedictus: “We willen allemaal dit gebied weer mooi en aantrekkelijk maken. Velen uit Noordwolde en omgeving hebben mooie herinneringen aan het Spokedam van vroeger. Met de inzet van nu kunnen we de komende generaties ook weer mooie herinneringen geven aan spelen, natuur beleven en plezier maken op Spokedam.”

Hij vervolgt: “De nauwe samenwerking met partijen uit het dorp en de gemeente Weststellingwerf maken dit mogelijk en daar zijn we blij mee.” Wethouder Roelof Theun Hoen complimenteerde in zijn toespraak de werkgroep voor hun harde werken. Het dorp heeft verantwoordelijkheid genomen voor hun eigen leefomgeving en samen met de verschillende partijen plannen ontwikkeld en mogelijkheden gevonden om deze te realiseren. 

Gemeente ondersteunt graag initiatieven uit het dorp

Roelof Theun Hoen: “Dit samenwerken met elkaar, vanuit het initiatief van het dorp, willen we als gemeente graag stimuleren. We noemen dit ‘het nieuwe werken’. Voor dit nieuwe werken hebben we de 3 V’s nodig.”

De eerste V is de V van Vrijheid, om plannen te maken en buiten bestaande kaders te denken. De tweede is van Verantwoordelijkheid nemen, ieder voor zijn eigen stuk en de derde V is van Vertrouwen in elkaar. “We kunnen allemaal trots zijn dat dit proces gelukt is en trots zijn op het resultaat wat er nu staat. Dit is nog maar de eerste fase, er zijn al plannen voor de volgende fases.”

Ook plannen met het eiland en het belevingspad

De werkgroep gaat nu aan de slag met de plannen voor het eiland en het belevingspad. Hierbij worden de ideeën van de plaatselijke jeugd meegenomen zodat ook zij betrokken worden bij de plannen. Iedereen die ideeën heeft kan dit ook nog inbrengen bij de leden van de werkgroep. Dit kan via Plaatselijk Belang De Eendracht of bij het Buurthuus in Noordwolde.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00