De gymdocenten van het Stellingwerf College blijven creatief.
De gymdocenten van het Stellingwerf College blijven creatief. Foto: eigen foto

Stellingwerf College organiseert beweegbingo om leerlingen uit te dagen te bewegen

Algemeen

OOSTERWOLDE - Online lesgeven is inmiddels aardig ingeburgerd op middelbare scholen en iedereen weet zijn weg wel te vinden in bijvoorbeeld Microsoft Teams. Maar hoe doen de gymdocenten dat eigenlijk? Apenkooien achter de laptop? Helaas niet,” lacht Arjan Koster (47), docent lichamelijke opvoeding en samen met gymcollega Theo Los ook eigenaar van Voetbalschool Noord uit Drachten. “We zijn inmiddels enorm bedreven geworden in het bedenken van goede lessen op afstand.”

Koster en zijn collega’s krijgen regelmatig de vraag wat ze nu de hele dag doen tijdens de corona-lockdown. Soms goed bedoeld, maar vaak genoeg smalend aangevuld met suggestieve opmerkingen over uitslapen, chillen en lekker Netflixen op de bank. “Eén iemand vroeg me of ik nu lekker vrij ben”, erkent de gymdocent uit Oosterwolde. “Maar de meeste mensen willen gewoon weten of het nut heeft dat gym nog steeds ingeroosterd wordt, omdat we niet meer bij elkaar kunnen komen om les te geven.”

Een vraag die de vaksectie lichamelijke opvoeding van het Stellingwerf College in Oosterwolde zich ook heeft gesteld. “Het is onze belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat de leerlingen in beweging komen. Maar hoe doe je dat vanachter de laptop? Hoe spreek je ze aan?” Volgens Koster is er altijd een groep kinderen bij die je niet hoeft te motiveren en vanuit zichzelf actief zijn, maar er is ook altijd een groep jeugd die zonder ondersteuning van een docent lichamelijke opvoeding of een ouder, niet beweegt. “Tegenwoordig brengen ze enorm veel tijd achter een scherm door, hoe haal je ze daar achter vandaan?”

Waar alle docenten voor een uitdaging staan hun leerlingen te motiveren en ze via een online lesomgeving zo goed mogelijk door de lockdown te slepen, is het voor de gymdocenten extra uitdagend om hun werk uit te voeren. De vaksectie lichamelijke opvoeding van het Stellingwerf College is creatief geweest in het bedenken van oplossingen. “De examenleerlingen krijgen op school nog steeds gym. We houden daarbij rekening met de anderhalve meter afstand dus denk aan tafeltennis, badminton en fitness.” Voor de overige onderbouwleerlingen stapten ze over op een e-learning methode. Die krijgen dan een filmpje over een bepaald onderwerp te zien, zoals bijvoorbeeld de spelregels van basketbal, waarover ze na afloop een toets moeten maken. “Onder normale omstandigheden hadden we een basketbaltoernooi georganiseerd en waren de spelregels ook aan bod gekomen, nu doen we dat op deze manier. En zo hebben we al heel wat onderwerpen besproken en het leuke is dat leerlingen er enthousiast op reageren.”

Ook organiseert de school een beweegbingo. Waarbij de bingo-vakjes staan voor buiten-opdrachten als 1 km hardlopen of 10 km fietsen en oefeningen voor thuis zoals de one-arm push ups of de jump squats met lunges. De leerlingen moeten er drie uitvoeren, dat bijhouden met bijvoorbeeld de app Strava en er een PowerPointpresentatie inclusief filmpje van maken. “Het doel van die bingo is om ze in beweging te krijgen, ze te laten zien wat je met zo’n app allemaal kan doen en ze te leren een PowerPointpresentatie te maken. “We doen nu twee weken die beweegbingo en ik heb nu al 180 filmpjes voorbij zien komen. Ik raak af en toe het spoor bijster en voel me net een halve boekhouder dus het voornemen is om dit te gaan afbouwen. Na een aantal weken verslapt de aandacht toch en als je al zeven uur achter elkaar les hebt, is het ook wel eens fijn om even niet zo veel te moeten. Zodat je onder gymtijd even lekker in de sneeuw kan lopen bijvoorbeeld. Het is natuurlijk niet zo dat gym als bijvak gezien moet worden, maar we moeten nu ook reëel zijn. Zolang de kinderen maar lekker aan het bewegen zijn, mag dat ook in hun eigen tijd.”

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00