Jordan van der Maas in actie bij het Zwarte Gat in Beetsterzwaag
Jordan van der Maas in actie bij het Zwarte Gat in Beetsterzwaag Foto: Rob Dijkstra

Jordan van der Maas is één met de natuur

Algemeen

De 21-jarige Jordan van der Maas uit Drachten is gepassioneerd (wildlife)filmmaker. De passie voor natuur zit al vanaf kleins af aan in Jordan zijn bloed. Hij zocht als kleine jongen graag de belevenis op en trok vaak de bossen in. Hij kwam dan met de wildste verhalen thuis. Geïnspireerd door de BBC en De nieuwe wildernis wilde Jordan ook zijn verhalen zichtbaar maken en dat mondde uiteindelijk uit in een aantal prachtige films over de natuur. Reden genoeg voor RondOm om eens de natuur in te trekken samen met Jordan!

Jordan neemt ons mee naar het Zwarte Gat nabij Beetsterzwaag. Een plek waar hij vaak heen gaat om dieren te spotten en volledig tot rust te komen in de natuur. Al gauw is Jordan afgeleid door geritsel uit de bosjes. Het blijkt een merel te zijn. "Door het winterweer is het vogeltje druk op zoek naar eten en kunnen we dichtbij komen". Je ziet de glinstering in de ogen wanneer hij beelden maakt van het schrapende vogeltje. Jordan benadrukt dat dit dingen zijn waar hij van geniet: "Ik geniet altijd van de kleine dingen, details. Er ligt nu heel veel sneeuw, dus dan kun je ook sporen zien in de sneeuw en de natuur nog beter observeren".

Onafhankelijk

Jordan doet alles zelf, van het uitschrijven van een script, tot het maken van de muziek. Hij vraagt hierbij om hulp aan vrienden en dat proces geniet hij enorm van. Jordan heeft zelf ook het liefst de touwtjes in handen, zodat hij direct kan schakelen als het moet.

Het onverwachtse

Het leukste vind Jordan het onverwachtse: "Je weet nooit wat je tegenkomt. Dat motiveert me altijd. Soms kom je thuis met niks en een andere keer kom je thuis dat je denkt van, wow, dit had ik echt niet verwacht". Daarnaast vind ik ook het proces van het maken van de films en creatief zijn ontzettend leuk.

Boodschap van de films

Jordan wil iedereen aanraden gewoon eens de natuur in te trekken, ook al denk je het al eens gezien te hebben allemaal. "Dat is ook echt de boodschap die ik over wil brengen met mijn films. Er is altijd meer dan je denkt".

Natuurrijk Nederland

Op dit moment is Jordan druk bezig met zijn nieuwste film: Natuurrijk Nederland. Dat is een driedelige serie over het belang van de Nederlandse natuur. Dat wordt vanuit drie verschillende verhalen/perspectieven verteld. Het gaat onder andere ook over de bijzondere das. Een dier wat je niet alledaags tegenkomt en dat is dus een enorme uitdaging voor Jordan: "Het leven van de das is een avontuur op-zich en heel erg leerzaam voor ons allemaal, dat verdiend zeker een speciale film. Dassen hebben een hechte familie band en leven samen in een grote dassenburcht. In dit deel volgen we een moeder das die een uitzonderlijke band heeft met haar kleintjes".

Meer info? Kijk op www.naturescenes.nl

Afbeelding
Natuurrijk Nederland, de das
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00