Gebouw Rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden.
Gebouw Rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden. Foto: RondOm Vandaag

Leeuwarder krijgt negen jaar cel voor moord in Oosterwolde

Algemeen

LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op donderdag 18 februari 2021 uitspraak gedaan in de strafzaak over de steekpartij en de mishandeling die op 4 april 2020 te Oosterwolde plaatsvonden. De 34-jarige verdachte uit Leeuwarden is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar, met aftrek van het voorarrest, ter zake doodslag en mishandeling. Het Openbaar Ministerie had tien jaar celstraf geëist.

Op 4 april 2020 bracht de man zijn kinderen thuis bij hun moeder alwaar de 44-jarige uit Bovensmilde afkomstige vriend van de moeder ook aanwezig was. Verdachte en de vriend van de moeder liepen op elkaar af en er volgt een fysieke confrontatie. Verdachte heeft tijdens de confrontatie met deze man een mes gepakt en hem meermalen gestoken.

Eén van de steekwonden is de man fataal geworden. Na deze confrontatie heeft verdachte ook nog de moeder van zijn kinderen meerdere malen geslagen.

Schadevergoedingen

Naast de gevangenisstraf heeft de rechtbank bepaald dat verdachte de gevorderde affectieschade aan de nabestaanden, te weten de kinderen van het overleden slachtoffer, moet betalen. Ook dient verdachte de gevorderde schadevergoeding met betrekking tot de uitvaartkosten van het slachtoffer aan de zus van het slachtoffer betalen.

Tenslotte dient verdachte een bedrag van driehonderd euro aan immateriële schade aan het slachtoffer van de mishandeling te betalen.

Beroep op noodweerexces slaagt niet

Door de raadsman is bepleit dat verdachte heeft gehandeld uit zelfverdediging, omdat het slachtoffer hem aanviel. De rechtbank heeft geoordeeld dat er geen sprake was van een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding, omdat verdachte zelf ook uit was op een confrontatie met het slachtoffer. 

De gedragingen van verdachte na aanvang van de confrontatie, namelijk dat hij zich losmaakt van het slachtoffer, naar een mes grijpt en het slachtoffer daarmee meerdere malen steekt, kunnen in het verlengde daarvan niet worden aangemerkt als gerechtvaardigde verdedigingshandelingen. 

De rechtbank heeft geoordeeld dat er geen sprake was van een noodweersituatie. Omdat er geen sprake was van een noodweersituatie kan er ook geen geslaagd beroep op noodweerexces volgen. Het beroep van de verdediging om verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging is daarom verworpen.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00