Om 21.00 uur gaat overal in Nederland de avondklok in vanaf 23 januari 2021. De avondklok eindigt elke ochtend om 04.30 uur.
Om 21.00 uur gaat overal in Nederland de avondklok in vanaf 23 januari 2021. De avondklok eindigt elke ochtend om 04.30 uur. Foto: Rondom Vandaag

De regels van de avondklok én de uitzonderingen voor je op een rij gezet

Zorg & Welzijn Corona nieuws

De Tweede Kamer is donderdag na een urenlang debat toch akkoord gegaan met het instellen van een avondklok voor heel Nederland. De meerderheid van het Nederlandse parlement heeft ermee ingestemd. De avondklok zal elke nacht van 21.00 uur tot 04.30 uur gelden van zaterdagavond 23 januari tot woensdagmorgen 10 februari 2021.

Er is ook de nodige kritiek van verschillende politieke partijen, maar de meerderheid heeft voor de maatregelen gestemd. D66 diende een motie in om de aanvangstijd een half uur op te schuiven, deze kreeg steun van VVD, CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks PvdA en 50PLUS.

Britse corona-variant onder andere in Friesland aangetroffen

Deze vergaande regel is ingesteld om de besmettelijke Britse variant van het coronavirus geen kans te geven in ons land. In Friesland is het ook al opgedoken, onder andere in zorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen.

Op basis van advies van het RIVM

De overigens demissionaire Nederlandse regering wil op basis van adviezen van het RIVM koste wat het kost voorkomen dat deze variant zich sneller zal verspreiden dan vaccinaties het tegen kunnen werken waardoor de druk op de gezondheidszorg groter wordt dan het aan kan.

Een boete van 95 euro per overtreding

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan krijgen ze op het moment dat ze worden betrapt een boete van 95 euro. Die krijgen ze meteen, zonder waarschuwing. Het vaccineren tegen het coronavirus gaat ondertussen overdag gewoon door op de 25 vaccinatielocaties in Nederland. In Friesland wordt gevaccineerd vanuit de Keltenhal in het WTC Expo.

Voor wie en wanneer geldt de avondklok niet?

Bij een calamiteit mag je wel naar buiten tijdens de uren van de avondklok. Oftewel als je zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft. Het mag ook als je van je werkgever voor werk naar buiten moet.

Hond uitlaten mag nog wel tijdens avondklok

Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland mag het ook, eveneens als je een aangelijnde hond uit laat in je eentje. Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.

Voor studie of werk ook vrijstelling

Ook mag je de avondklok negeren als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen. Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor je opleiding op het MBO, HBO of WO en dit kunt aantonen.

Uitzonderingen voor televisiemakers en geïnterviewden

Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep, dan hoef je je ook niets van de avondklok aan te trekken.

Formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ invullen

Als het noodzakelijk is dat je in de avondklok-uren naar buiten gaat, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben. Dit kun je digitaal invullen en printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig.

Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig

Als het nodig is dat je voor je werk naar buiten gaat moet je eveneens een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien. Je werkgever bepaalt dit en vult dan voor jou de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Voor sommige beroepen geen vrijstellingsformulier nodig

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

(Bronnen: Rijksoverheid en GGD Fryslân)

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00