Menselijke maat terug in de productie van groente, fruit en vlees en geen tegenwerking maar steun van ambtelijk en politiek apparaat.
Menselijke maat terug in de productie van groente, fruit en vlees en geen tegenwerking maar steun van ambtelijk en politiek apparaat. Foto: Christen Unie Stellingwerven

CU Stellingwerven: Menselijke maat terug bij politici en boeren

Column

Politieke partij Christen Unie Stellingwerven heeft een interessante column gepost op haar sociale media, over de toekomst van Nederlandse boeren. De partij roept zowel de politiek alsook de boeren op om de bakens te verzetten naar een positieve en gezamenlijke samenwerkende toekomst. Terug naar de menselijke maat, dierlijke maat, natuurlijke maat en hoopt dat zowel politici, ambtenaren als agrariërs daar voor zullen kunnen en willen gaan.

De column:

Nederland ontboert. Mooie uitdrukking, verdrietig onderwerp. Het is Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging die aan de bel trekt. En Eke Folkerts van het Ned. Agr. Jongeren contact is ook ernstig verontrust over de cijfers van het CBS. Voor 16000 van de 52000 boerenbedrijven geen opvolger. En ze blijft niet in het negatieve, maar somt ook een aantal maatregelen op die de overheid zou kunnen nemen om de sector te hulp te schieten.

Dieren worden te ver en teveel doorgefokt

Als boerenzoon en groothandelaar in streekproducten volg ik de sector met meer dan normale belangstelling. Het moet me van het hart dat ik elementaire zaken mis die werkelijk weer perspectief geven. Een paar voorbeelden. Wie de programma’s op de televisie over dikbilkoeien, die zo zijn doorgefokt dat alleen via keizersnede bevallingen mogelijk zijn, of het programma over varkens, waarbij het doorfokken tot een extra rib, extra spenen, en nog kortere tijd tussen de worpen ziet, wordt haast spontaan vegetariër.

De menselijke maat is weg, en het vee wordt uitsluitend als productiefactor gezien. Boeren zijn ver van de maatschappij afgedwaald. Bovendien vraagt het runnen van dergelijke bedrijven management kwaliteiten en kapitaal die bij weinigen gevonden worden en de onafhankelijkheid van een bedrijf stevig ondermijnen. Er is een uitweg, die ook meer en meer gedragen wordt door de maatschappij en die ook door de minister van Landbouw ondersteund wordt.

‘Zie een boer als stoffeerder van het landschap’

Maak bedrijven weer kleiner en gemengder. Geef meer mogelijkheden tot huiswerkopdrachten. Maak van graslanden en landbouw gronden geen soms kilometers lange percelen, maar zie een boer als stoffeerder van het landschap, als spil in het behoud van biodiversiteit en zorg voor verwevenheid van het landschap met de dorpen en steden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je aan de ene kant van het braakliggende “jonge Poerink” terrein in Oosterwolde een prachtig park, of mooie heemtuin kunt maken, maar dat je in dorpen met jonge stelletjes weer ruimte maakt.

Maak boomgaarden, doe verkoop aan boerderij/huis

Waarom niet een paar van die leeggekomen boerderijen verbouwen tot woonappartementen? Dat betekent ook dat er geen nieuwe grote natuurgebieden behoeven te komen, maar dat houtwallen, wilde bloemenranden, petgaten hun functie houden en dat een boer voor onderhoud ook betaald krijgt. Dat rond een boerderij weer boomgaarden komen, dat huisverkoop normaal wordt, dat boeren die b&b of een theetuin willen beginnen, geen gemeentelijke bureaucratie op hun weg vinden, maar medewerking en steun.

Boeren en burgers elkaar omarmen

Ik zou nog even door kunnen gaan, maar daarvoor hier geen ruimte. Het is wellicht voldoende om u het gevoel te geven,... ja, die kant moet het op. Niet de zo efficiënt mogelijke productie als hoofddoel, maar al die andere waarden benoemen en belonen. Dan blijven boeren en burgers niet tegenover elkaar staan, maar zullen ze elkaar omarmen.

Dan keert het vertrouwen in het boerenbedrijf terug, je kunt immers als je er langs fietst, met eigen ogen zien hoe het gaat. Zonder hekken en camera’s om pottenkijkers weg te houden. Dan worden boeren en boerinnen weer gerespecteerd en word het overnemen van de boerderij weer iets om naar te verlangen.

En mijn gewaardeerde lezer, u kunt zelf bijdragen aan deze ontwikkeling door alvast uw boodschappen te doen en uw uitstapjes te plannen bij boeren die al op deze wijze bezig zijn.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 11 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00