Femke Kok uit Nijbeets.
Femke Kok uit Nijbeets. Foto: Team Reggeborgh

Friezin Femke Kok debuteert uitstekend bij EK Sprint

Sport

Femke Kok uit Nijbeets doet het uitstekend, op de eerste dag van het EK Sprint op het ijs van Thialf. De 20-jarige Friese debutante staat na de 500 en 1.000 meter op de derde plaats in het tussenklassement die - als ze het zondag weet te consolideren - een bronzen medaille betekent op dit Europese podium.

In de bijna lege schaatshal waarin vanwege coronamaatregelen geen enkele toeschouwer aanwezig mag zijn - op enkele verslaggevers, cameramensen en fotografen na - sprintte Femke op de 500 meter naar de tweede tijd van de dag, met een tijd van 37,52 seconden. 

Achterstand van minder dan een seconde op Golikova

Op de kilometer racete de sprintster van Team Reggeborgh op het bevroren water naar de derde eindtijd. Femke begint zondag aan de afsluitende 500 en 1.000 meter met een achterstand van 0,22 seconde op de Russische leidster Angelina Golikova.

Verschillen in het klassement zijn erg klein

De verschillen in de top van het klassement zijn klein. Favoriete Jutta Leerdam was ontevreden over haar 500 meter, waarin ze in onbalans raakte maar toch met een tijd van 37,70 seconden finishte. Ze herstelde zich uitstekend met prima tijd op de 1.000 meter van 1.14,15.

Jutta Leerdam tweede in tussenklassement

Daarmee schaatste Jutta zich toch nog naar plek twee in het tussenklassement. Ze begint zondag met een achterstand van 0,17 seconde op Golikova aan de tweede vijfhonderd meter van dit Europese kampioenschap sprint in Heerenveen.

Ter Mors op vierde stek, achter Femke Kok

Jorien Ter Mors was de winnares van de duizend meter zaterdagmiddag in Heerenveen. De derde Nederlandse kanshebster op eremetaal bij de EK sprint is Jorien ter Mors is wereldkampioene sprint van 2018. Ze won de 1.000 meter in 1.14,10.

Op de 500 meter schaatste ze met 38,08 naar de zevende tijd. De voormalige shorttrackster begint zondag als de nummer vier van het klassement aan de slotdag en heeft uiteraard nog steeds een goede kans op eremetaal. Het wordt een spannende slotdag zondag bij het EK Sprint in Thialf.

Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 2 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00