Sjinkie Knegt.
Sjinkie Knegt. Foto: KNSB

Sjinkie Knegt is discussiegeval na slecht NK Shorttrack

Algemeen

Shorttracker Sjinkie Knegt is een discussiegeval voor de komende EK Shorttrack, omdat de Bantegaster een verrassend slecht NK Allround Shorttrack schaatste afgelopen weekend op de ijsbaan van Thialf. Dylan Hoogerwerf won de nationale strijd op de smalle ijzers. Voor het EK hebben nu Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf geplaatst. Over degene die als derde mee mag, gaat de selectiecommissie van de KNSB vergaderen.

Sjinkie Knegt zijn palmares wordt daarbij uiteraard meegenomen, al wordt er ook naar de doorgroeikansen van jeugdige talenten gekeken. Sjinkie zijn palmares op hoofdlijnen is dat hij in 2014 op de 1000 meter, als eerste Nederlander, een olympische shorttrackmedaille: brons. Bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang, Zuid-Korea, greep hij zilver op de 1500 meter. Hij werd wereldkampioen met de aflossingsploeg bij wereldkampioenschappen shorttrack 2014 en hij won op de wereldkampioenschappen shorttrack 2015 zelfs de individuele allround wereldtitel, als eerste Nederlander ooit.

Sjenkie buiten prijzen gevallen bij NK

Sjinkie Knegt is daarnaast drievoudig Europees kampioen allround. In 2012, 2015 en 2018. Sinds zijn ongeluk met een vorkheftruck en het ongeluk met een houtkachel waarbij hij een groot deel van zijn lichaamshuis verbrandde, is hij niet meer de alleskunners en heerser over anderen. Bij het NK afgelopen weekend ‘viel’ hij letterlijk buiten de prijzen. De 19-jarige Jens van’t Wout uit Sint Johannesga won het zilver en Friso Emons het brons.

Spannende strijd bij afsluitende 1500 meter

Dylan Hoogerwerf greep met een tweede plaats op de slotafstand - de 1500 meter - zijn tweede allroundtitel binnen. Bij die race had Hoogerwerf voor aanvang evenveel punten als Melle van ‘t Wout en Friso Emons. Terwijl Jens van ‘t Wout de afstand met een lichte voorsprong op zijn naam schreef, lag Emons op koers voor de titel. In de laatste ronde maakte hij echter een misslag en zakte weg naar plek vijf. Hoogerwerf kon achter hem doorschuiven naar de tweede plaats en pakte genoeg punten voor het eindklassement.

In de finale van de eerste afstand, de 500 meter, slaagde Hoogerwerf erin om de rap vertrokken Jens van ‘t Wout te achterhalen en Sjinkie Knegt van het lijf te houden. Bij de 1.000 meter wist Dylan de A-finale niet te halen, maar won wel de B-finale. De punten van alle afstanden bij elkaar opgeteld betekenden voor Hoogerwerf zijn tweede nationale titel. In 2017 won hij ook al eens.

Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 16 uur geleden
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 20 uur geleden
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00