Vanuit een coronaproof situatie afgeschoten siervuurwerk tijdens de Friese jaarwisseling van 2020-2021.
Vanuit een coronaproof situatie afgeschoten siervuurwerk tijdens de Friese jaarwisseling van 2020-2021. Foto: Johan Vogelzang

Oud en nieuw was druk voor Friese ziekenhuizen, meldt Veiligheidsregio

Algemeen

De jaarwisseling in Friesland is voor de Friese ziekenhuizen drukke nacht geweest. Ook moesten brandweer en politie relatief vaak optreden voor kleine tot middelgrote incidenten zonder grote excessen, meldt Veiligheidsregio Fryslân. Veiligheidsregio Fryslân geeft namens de geneeskundige diensten (Friese ziekenhuizen, ambulancediensten en Dokterswacht) en Brandweer Fryslân een beeld van het verloop van de jaarwisseling 2020-2021. Hieronder volgt het overzicht.

De Dokterswacht heeft een nacht beleefd met veel drukte. Zij kreeg name veel meldingen uit het noorden van de provincie en uit Leeuwarden. De meldingen hielden vaker verband met vechtpartijtjes dan met vuurwerk.

De nacht voor de Friese ziekenhuizen was qua drukte vergelijkbaar met vorig jaar. In MCL Leeuwarden kwamen veel verschillende meldingen binnen maar deze waren niet alleen oud en nieuw gerelateerd, een klein aantal meldingen kwam hier door vuurwerk of carbid. De drukte in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen was gelijkwaardig aan vorig jaar. Er kwam hier één vuurwerkslachtoffer binnen en ongeveer vijf oud en nieuw gerelateerde meldingen.

Antonius Sneek vergelijkbaar met een jaar eerder

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek kwam ten opzichte van vorig jaar een vergelijkbaar aantal meldingen binnen met een aantal oud en nieuw gerelateerde slachtoffers. Er zijn vanuit de Friese ziekenhuizen geen meldingen van agressie en/of geweld tegen het personeel binnengekomen. In een enkel geval werden patiënten onder begeleiding van politie binnengebracht. Het personeel kon over het algemeen ongehinderd haar werk doen.

De Friese brandweerkorpsen zijn vanaf oudejaarsdag tot nieuwjaarsdag 08.00 uur rond de 76 keer uitgerukt. Dit is iets minder dan vorig jaar. Toen betrof het aantal uitrukken 83 keer, het jaar daarvoor was dit 96 keer. Wim Kleinhuis: “We kijken als Brandweer Fryslan terug op een beheersbare nacht met een aantal branden en kleinere incidenten. Dat neemt niet weg dat we het de hele nacht druk hebben gehad. Meer dan vorig jaar valt op dat onze mensen her en der lastig zijn gevallen door omstanders bij het uitvoeren van hun werk.”

Grootste brand betrof een woonboerderij in Langezwaag

De grootste inzet is gepleegd bij een woningbrand in Langezwaag. In de vroege ochtend brandde deze woning volledig uit. De bewoners konden hierbij op tijd de woning verlaten helaas zijn er wel meerder dieren omgekomen in de brand.

Vooral in Noordoostelijk Friesland vreugdevuren

Vooral in het noordoosten van de provincie werden vreugdevuren ontstoken. Bij Burgum moest de Brandweer een brandende auto blussen in een weiland bij de Centrale As. Kijk voor meer informatie over deze incidenten op het twitteraccount @BrandweerFrl.

De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten is bij alle inzetten volgens de betrokken partijen uitstekend verlopen.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00