Smelnehaven
Smelnehaven Foto: Foto@minnema-online.nl

Vrijwilligers Smelnehaven zijn alleskunners

Zorg & Welzijn

DRACHTEN - Bij Smelnehaven Hospice en Thuisondersteuning staat een grote en diverse groep vrijwilligers dag en nacht klaar voor mensen die stervende zijn en hun familie. Wie denkt dat zij elke dag met de zakdoek in de hand lopen heeft het echter een beetje mis. Vrijwilligers bij Smelnehaven zijn echte alleskunners, niet alleen zijn ze een luisterend oor voor de gasten, maar ze maken ook schoon, koken een lekkere maaltijd of doen de was. Vrijwilliger Fenna Meijer doet dat inmiddels al zes jaar: “Soms zijn het kleine dingen die je voor iemand doet, maar die maken een groot verschil.”

In 2015 begon Fenna Meijer als vrijwilliger bij Smelnehaven Hospice en Thuisondersteuning. Ze had een advertentie gezien in de krant en wilde graag wat voor de medemens doen: “Ik vind het prachtig om wat te kunnen betekenen voor mensen die in de laatste fase van hun leven zitten.” Dat zijn soms hele kleine dingen: “Voor mij is niets te gek. Als iemand zin heeft in een kroketje, dan zet ik het vet aan, en als iemand opeens zin heeft in een zoute haring, dan ga ik naar de visboer. Soms zijn het kleine dingen die je voor iemand doet, maar die maken een groot verschil” Daarnaast maakt Fenna ook schoon, helpt ze met de was en kookt ze voor de gasten in het Hospice in ‘t Zuid. Vrijwilligers werken hier in shifts van vier uur en aan elke vrijwilliger wordt gevraagd om minstens zes shifts in de maand te draaien, waarvan één in het weekend. Het is bijzonder vrijwilligerswerk, maar volgens Fenna hebben veel mensen er ook een verkeerd beeld bij: “Veel mensen denken dat je alleen diepe gesprekken voert, maar vrijwilligers doen veel meer. Er zijn ook vrijwilligers die helpen met ICT, die klusjes doen of in de tuin werken.” De vrijwilligers bij Smelnehaven zijn heel verschillend. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond, vooropleiding of leeftijd. Nieuwe vrijwilligers worden altijd ingewerkt en krijgen een cursus. Fenna denkt dan ook dat iedereen wel vrijwilliger kan worden, maar, “je moet wel je eigen sores thuis kunnen laten,” vertelt Fenna: “De gast is altijd het belangrijkste en jouw verdriet mag niet groter zijn dan het verdriet van de familie.”

Smelnehaven is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vooral voor de thuisondersteuning in de nacht zoeken zij helpende handen. Coördinator Sjoeke van der Meer vertelt daar meer over: “Het vrijwilligerswerk in de thuisondersteuning is net wat anders. Je doet er minder huishoudelijk werk en hebt meer contact met wie je helpt. De shifts zijn vaak wat korter en is vaak een aanvulling van de mantelzorg. Dankzij vrijwilligers kan de partner bijvoorbeeld even wat slaap inhalen of naar de biljartclub. In de nacht waakt de vrijwilliger meestal, het gaat dan meer over ‘er zijn’.” Het vrijwilligerswerk in de thuisondersteuning is ook meer ad hoc: “Het kan zijn dat er zomaar ergens een vrijwilliger nodig is, soms dezelfde dag nog. We werken daarom in de thuisondersteuning minder met een schema en dat maakt het werk wat flexibeler.” Thuisondersteuning is ook vaak korter nodig: “Het gaat soms zo snel achteruit dat onze ondersteuning na één shift al niet meer nodig is.”

Natuurlijk zijn nieuwe vrijwilligers ook bij Smelnehaven zelf, het hospice in ‘t Zuid, ook altijd welkom. De werkzaamheden zijn bijna niet veranderd door de coronacrisis. Sjoeke: "Het hospice blijft altijd open voor vrijwilligers.” Het enige wat anders is in de zorg, is dat de gemeenschappelijke serre en keuken dicht zijn voor de gasten. Fenna vindt het jammer: "Dat waren toch plekjes waar je elkaar even kon ontmoeten en waar we gezellig konden zitten met gasten om even een praatje te maken. Nu gebeurt veel op de kamers.”

Lijkt vrijwilligerswerk wat voor u? Dan kunt u altijd contact opnemen met Smelnehaven Hospice en Thuisondersteuning. Op hun website vindt u een aanmeldformulier: www.vptzzofriesland.nl/vptz

Smelnehaven Hospice en Thuisondersteuning zoekt vrijwilligers:

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 12 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00